Te lupti cu indecizia

LifeLeave a Comment on Te lupti cu indecizia

Te lupti cu indecizia

Sa avansez in cariera sau sa fac un copil? Sa ma apuc de sport sau sa tin o Dieta? Sa ma mut singura sau sa mai locuiesc o vreme cu parintii? Sa-i mai dau o sansa sau sa pun punct? E bine? Nu e bine? Cu totii ne punem intrebari de acest gen, sub diverse forme, mai devreme sau mai tarziu.

Sunt ezitari firesti, atata timp cat sunt autoverificari ale propriilor noastre dorinte. Problema apare cand incepi sa iti pui la indoiala increderea in puterea ta de decizie. Pentru ca ne- increderea duce la nesiguranta si la o nevoie permanenta de verificare in raport cu cei din jur, la cautarea disperata de confirmari si chiar la pierderea identitatii. Iar cand nu mai stii ce-ti doresti, nu mai stii nici cine esti!

CINE FUGE DUPA DOI IEPURI…

E clar ca nu poti scapa, in totalitate, de luarea deciziilor. Dar odata ce ai luat o hotarare, nu inseamna ca scapi de situatiile problematice sau de obstacolele care iti un hotararea la incercare. Acolo unde apar alternative, se nasc si dileme. Anumite situatii marcheaza momente decisive, care ne pot schimba radical cursul vietii. Ceea ce face diferenta este masura implicarii, curajul de a interveni, contributia personala intr-un sens favorabil.

Sa luam un exemplu familiar multora dintre noi: cele mai multe casnicii trec printr-un moment de cumpana dupa primii ani. Dupa primele semnale de alarma, in cuplu se face bilantul si este nevoie de multa luciditate pentru o departajare corecta a plusurilor, de minusuri.

Te poti eschiva invocand fericirea de la inceputul relatiei sau institutia casatoriei, uneori pretextand datoria fata de el sau binele copiilor, desi, in sinea ta, recunosti ca te complaci, indecisa, intr-o relatie consumata � care este departe de a fi in folosul cuiva; sau iti poti asuma o despartire din respect fata de tine. Totusi, multe femei raman, indecise, in relatii nesatisfacatoare, desi, de multe ori, o despartire poate fi salvatoare.

CUM APARE INDECIZIA?

Victor Vroom, profesor de psihologie canadian, si-a dedicat ani intregi de studiu problemei deciziilor. Concluzia la care a ajuns? Oamenii tind sa ia acele decizii care sa le aduca cat mai multe satisfactii, dupa ceea ce a numit modelul asteptarilor.

Se presupune ca fiecare alternativa este evaluata prin prisma potentialului de a raspunde nevoilor si dorintelor personale. In situatiile in care optiunile disponibile prezinta aproximativ aceleasi avantaje si dezavantaje, alegerile devin dificile. Atunci cand ai de facut o alegere, nu uita ca orice decizie e mai buna decat niciuna; vorba aceea: intre doua scaune, cazi pe jos.

O STARE DE INDECIZIE POATE DUCE, IN TIMP, LA EXTENUARE FIZICA SI PSIHICA

Practic, indecizia apare daca solutiile sunt la fel de atractive sau la fel de respingatoare. Atunci cand nu mai exista armonie intre sentimente, ganduri si fapte, apare disonanta cognitiva, care ia forma indeciziei. Prin urmare, indecizia este o stare de confuzie, care se naste dintr-un conflict interior.

FACTORII INDECIZIEI

Daca tii la Sanatatea ta si stii ca fumatul este daunator, dar totusi continui sa fumezi, te afli in stare de disonanta cognitiva. Ca sa restabilesti echilibrul, trebuie sa-ti schimbi fie comportamentul, si sa te lasi de fumat, fie sa iti restructurezi convingerile si sa speri ca, daca faci sport, plamanii tai vor fi mai putin afectati. Daca starea de conflict interior depaseste o anumita limita de suportabilitate, devine obositoare si stresanta si duce la epuizare psihica.

Conflictul dintre emotii si ratiune poate lua forma unei dezamagiri in raport cu propria persoana, chiar si dupa ce decizia a fost deja luata, ca regret fata de compromisul facut. Daca te lupti cu un regim strict ca sa scapi de kilogramele in plus, te vei simti vinovata la scurt timp dupa ce vei savura prajitura preferata, desi ti-ai satisfacut constient o pofta.

Te vei intreba daca mai are vreun rost sa continui regimul si sa mai suporti restrictiile, din moment ce ai incalcat deja regulile. Indecizia are la origine anxietatea, culpabilitatea si frica. Teama de esec intarzie luarea deciziilor, in favoarea analizei prelungite a riscurilor si a dobandirii unei viziuni pesimiste, care conduce, de multe ori, catre concluzia ca nicicum nu e bine.

O cale sigura de a diminua teama de esec este constientizarea faptului ca nu exista esecuri pure, ci numai incercari si rezultate, experiente din care avem ceva de invatat. Si nu uita ca singurul lucru iremediabil in viata este moartea, iar destinul este implacabil numai daca acceptam sa ne abandonam in voia soartei.

Figura politica marcanta, Margaret Thatcher spunea foarte plastic: A sta in mijlocul drumului nestiind in ce sens sa o apuci este foarte periculos. Risti sa fii calcat de traficul venit din ambele sensuri.

TEAMA DE ESEC ESTE PRINCIPALUL FACTOR RESPONSABIL DE INTARZIERILE CARE APAR IN LUAREA

DECIZIILOR

EFECTELE INDECIZIEI

Ezitarea creeaza si adauga nervozitate starii tale mentale si toata framantarea pe care o aduce starea de indecizie este consumatoare de resurse, de timp si de energie, ducand, in final, la extenuare fizica si psihica.

Persoanele nehotarate cronic prezinta efecte secundare care insotesc indecizia prelungita:
– Scaderea respectului de sine
– Stari de confuzie si neincredere
– Insomnii sau somn agitat
– Nervozitate si agitatie
– Dificultati de concentrare
– Scaderea performantelor intelectuale

In practica psihosomatica, se constata frecvent aparitia unor suferinte fizice, asociate indeciziei cronice: afectiuni in zona soldurilor, hernie de disc si probleme dentare.

TRATAMENTUL INDECIZIEI

Se zice ca timpul le rezolva pe toate, dar nu si ca o sa iasa bine. Daca stai cu mainile in san si astepti sa se rezolve toate de la sine, sunt sanse mari sa iasa prost. Ezitarea prelungita, in speranta ca cineva te va impinge de la spate, vine din dorinta de a avea pe cine sa dai vina in cazul unui esec. In loc sa astepti de la altii, mai bine te implici, cu riscul de a avea nevoie de mai multe incercari. Asa te vei imbogati cu experiente noi, vei invata sa alegi si vei ajunge sa te cunosti mai bine.

Atunci cand ai de facut o alegere, exista numai trei posibilitati: sa alegi prost, caz in care va trebui sa mai incerci o data; sa alegi bine si sa culegi roadele sau sa eziti. Cu cat te complaci mai mult in indecizie, cu atat e mai probabil sa-ti irosesti sansele.

Daca te nemultumeste singuratatea, casa in care locuiesti sau serviciul prost platit, atunci accepta ca toate sunt responsabilitatea ta si ghideaza-ti deciziile in sensul implinirii dorintelor tale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top