Tampoane interne sau externe

Sanatate sexualaLeave a Comment on Tampoane interne sau externe

Tampoane interne sau externe

In timpul menstruatiei, tot ce poti sa-ti doresti este sa fii cat mai curata. Disputa intre tampoanele interne si cele externe continua inca de la inventarea lor, si este extrem de subiectiva. Exista destule sustinatoare pentru ambele variante, astfel incat producatorii sa aiba toate motivele sa-si vada in continuare de treaba. Cat de igienice si sanatoase sunt in realitate?

TAMPOANELE INTERNE POT PRODUCE SOCUL TOXIC

Pe prospectele majoritatii tampoanelor interne se arata ca exista un procent de 1% dintre femei care pot dezvolta sindromul socului toxic, care uneori este mortal. Acesta este produs de o bacterie care se afla in mod normal in flora vaginala: stafilococul auriu.

Datorita mediului propice din timpul menstruatiei, bacteria prolifereaza foarte mult. In cazul in care tamponul raneste peretii vaginali, stafilococul auriu patrunde in fluxul sanguin si determina o infectie foarte periculoasa. La inceput, se manifesta ca o raceala obisnuita – cu febra, frisoane si dureri musculare, dureri de cap, dureri in gat, tensiune arteriala mica, stare de voma, diaree – si de aceea nu i se acorda o atentie speciala.

Cand apar complicatiile, de multe ori este prea tarziu. Se trateaza cu antibiotice, insotite de cantitati foarte mari de lichide. Daca acest simptom a aparut o data, este foarte probabil sa mai apara si alta data. In cazul bolilor cu transmitere sexuala, tampoanele interne maresc riscul de infectie.

Candida si alte ciuperci locale se dezvolta exagerat in mediul creat prin prezenta tamponului intern. Totusi, sunt multe femei care apreciaza tampoanele interne, pentru ca pur si simplu le fac sa nu simta niciun disconfort in timpul menstruatiei. Medicii recomanda o igiena foarte stricta, spalarea pe maini inainte si dupa folosirea tamponului, mentinerea lui timp de maximum patru ore si niciodata pe timpul noptii.

TAMPOANELE EXTERNE SUNT INOFENSIVE?

Exista teorii conform carora in interiorul tampoanelor de orice fel exista substante toxice, cum ar fi azbestul si dioxina. Acestea sunt folosite pentru a da aspectul de alb imaculat al tampoanelor, dar au si efectul ca maresc simptomele neplacute ale menstruatiei si sangerarea – ceea ce, bineinteles, creste vanzarile.

Scandalurile izbucnite de-a lungul timpului in Statele Unite, Japonia si alte tari, unde unele marci de tampoane au fost interzise, au facut ca tehnicile de fabricare a acestora sa fie imbunatatite.

Evident, in prezent nu se stie cu precizie cat de sigure sunt, in realitate, tampoanele. Mai este si aspectul ecologic, deloc de neglijat. Tampoanele, mai ales cele externe, nu sunt biodegradabile, de aceea reprezinta un factor de poluare foarte important.

Alternativa oferita de companii de produse organice este aceea a unor absorbante refolosibile, din bumbac suta la suta ecologic. Nu arata nici pe departe alb imaculat, dimpotriva, este colorat si amuzant. Si foarte sanatos.

CUPA MENSTRUALA, O ALEGERE FARA RISCURI

Daca esti dispusa sa incerci ceva nou, cupa menstruala ar putea fi a treia varianta. E un dispozitiv din cauciuc natural, care se introduce in vagin, se adapteaza formei acestuia si colecteaza lichidul menstrual timp de cateva ore.

Dupa aceea, se scoate, se spala si este numai buna de re-folosit. Termenul sau de valabilitate este de 1 pana la 10 ani.

24% DINTRE ROMANCE FOLOSESC ABSORBANTE INTERNE
Daca sangerarile menstruale dureaza mai mult de sapte zile si sunt foarte abundente, adreseaza-te unui specialist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top