Sindromul Edwards impactul emotional al acestui teribil diagnostic

SanatateLeave a Comment on Sindromul Edwards impactul emotional al acestui teribil diagnostic

Sindromul Edwards impactul emotional al acestui teribil diagnostic

Primul impact emotional al Sindromului Edwards asupra viitorilor parinti are loc in momentul confirmarii bolii de catre medic, ca urmare a rezultatelor investigatiilor facute de mama in perioada de sarcina, care nu lasa loc de dubii.

Reactia emotionala a parintilor poate fi accentuata de aflarea detaliilor legate de prognosticul si evolutia bolii la copilul nou-nascut si anume ca nu exista nicio sansa de tratare a acestei afectiuni si ca jumatate din numarul nou-nascutilor care se nasc cu acest sindrom mor inainte de varsta de 2 luni, un numar foarte mic supravietuind cu semne evidente de retard mental pana in preajma varstei de un an.

Indiferent de situatie, mama va trebui sa fie sprijinita si ajutata in egala masura si de partener si de membrii apropiati ai familiei in toata aceasta perioada, deoarece pe fondul schimbarilor hormonale generate de sarcina, ea poate foarte usor sa cada intr-o stare de depresie accentuata, in unele situatii fiind necesar chiar consultul unui psihiatru si instituirea unui tratament medicamentos.

In acceptarea acestei situatii este foarte important ca mama sa fie informata ca va mai putea avea o alta sarcina cu un copil sanatos.

CUM SA DEPASEASCA ACEST MOMENT

Depasirea acestui moment nu este foarte usoara, de vreme ce varsta mamei nu este un factor de risc exclusiv, atat femeile trecute de 30 de ani, cat si cele mai tinere putand naste un copil cu trisomia 18.

Consilierea psihologica a mamei, dar si a tatalui, reprezinta o componeta importanta pentru acceptarea bolii copilului si optiunea pentru decizia legata de continuare sau intrerupere a sarcinii. Discutiile, atat cu medicul, cat si cu psihologul, pot contribui esential la decizia gravidei si ea va trebui sa fie ajutata si sustinta pe toata perioada de supravietuire a copilului nou-nascut pana la sfarsitul lui letal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top