Sevrajul nicotic

SanatateLeave a Comment on Sevrajul nicotic

Sevrajul nicotic

Cand renunti la nicotina dupa multi ani de fumat, apar o serie de reactii negative, psihice si fizice. Intensitatea lor este direct proportionala cu cantitatea de nicotina pe care o consumai zilnic si cu durata dependentei de tigari.

Simptomele sevrajului ating pragul cel mai inalt la doua-trei zile de la renuntarea la tigari, dupa care intensitatea lor scade considerabil. Unele studii arata ca sevrajul este mai puternic in cazul femeilor decat al barbatilor. Se pare ca, desi femeile se apuca de fumat mai tarziu decat barbatii, renunta mai greu la nicotina.

SCAPA DE VECHILE ASOCIERI

Dependenta psihica apare in cazul fumatorilor moderati, care nu au depasit o medie zilnica de 15 tigari si zece ani de fumat. Este o forma de dependenta mai usoara, care are la baza obisnuinta si asocierea fumatului cu alte activitati: cafeaua, pauza de lucru, starile de nervozitate.

In cazul in care fumezi mai mult de un pachet de tigari pe zi, de mai bine de zece ani, se poate sa experimentezi si simptome fizice negative. Curaj, indiferent de nivelul de dependenta si de intensitatea simptomelor asociate sevrajului, poti renunta la tigari! Nu au existat cazuri in care sevrajul nicotinic sa fie foarte sever, sa puna viata in pericol sau sa dureze mai mult de doua- trei saptamani.

Daca nu reusesti sa te lasi dintr-o data, incepe cu o etapa premergatoare, in care doar renunti la vechile asocieri si reduci numarul tigarilor. Daca obisnuiai sa fumezi la cafea, de maine bea-ti cafeaua alaturi de un pahar de apa si fumeaza doar la serviciu, de exemplu. Sau, cand iesi cu prietenii in oras, mesteca guma in loc sa fumezi o tigara. De altfel, s-ar putea sa-ti fie mai usor daca in perioada in care renunti la tigari eviti sa iesi in cercurile de fumatori. Cel putin in primele doua saptamani!

SIMPTOMELE SEVRAJULUI

Scaderea concentratiei de nicotina din sange se poate manifesta prin stari psihice de anxietate, furie sau depresie. Daca nu esti foarte hotarata sa renunti, e usor sa cedezi. Simptomele fizice incep cu dureri de cap si ameteli si pot continua cu tremurat, transpiratie in exces si constipatie.

Nicotina este vasoconstrictoare, iar lipsa acesteia produce dilatatia vaselor de sange de la nivelul sistemului nervos central. Prin urmare, pot aparea dureri de cap care sa se mentina timp de cateva zile. Tot din cauza dilatatiei vaselor de poti avea si scurte ameteli

Insa, toate aceste transformari dureaza mai mult de cateva zile.

Pe de alta parte, odata cu renuntarea la nicotina, nivelul de oxigen din corp creste. Monoxidul de carbon din fumul de tigara blocheaza hemoglobina. Astfel, sa nu te mire daca dupa ce te-ai lasat de tigari ai mult mai multa energie. Tot datorita cresterii nivelului oxigenului din sange, ai nevoie de mai putin somn si te trezesti mai odihnita. O schimbare se produce si la nivelul hipotalamusului, acolo unde se afla centrii foamei si ai satietatii.

Acesta devine mai activ si te trezesti cu un apetit mai mare. Cresterea poftei de mancare este favorizata si de absorbtia mai buna a alimentelor. La nivelul sistemului respirator, impuritatile sunt eliminate prin tuse. Daca tusea dureaza mai mult de doua – trei saptamani, e bine sa mergi la o consultatie de specialitate. In perioada renuntarii la fumat este important sa mananci sanatos si sa bei peste doi litri de apa pe zi.

Consuma multe legume si fructe proaspete, pentru vitamine. Poti chiar sa apelezi la niste suplimente cu vitamine. Dieta sanatoasa si hidratarea ajuta la diminuarea simptomelor sevrajului si la refacerea orga nismului.

Statisticile arata ca unu din trei romani sunt fumatori si peste 50 % dintre acestia vor sa se lase de tigari, dar nu reusesc. De cele mai multe ori, vointa de a renunta este diminuata de dependenta psihica, si nu de simptomele sevrajului.

Nevoia de nicotina este intretinuta si accentuata de frecventarea anumitor locuri impreuna cu prietenii, de consumul de alcool, stres, depresie.

Se spune ca decizia de a te lasa de fumat se ia, de obicei, brusc. Daca nu-ti iese, apeleaza la un specialist!

GENELE POT INFLUENTA VULNERABILITATEA

Persoanele reactioneaza diferit la tigari, fapt care a dus la cercetarea genelor implicate in metabolizarea substantelor din tutun.

Dincolo de vointa fiecaruia, efectele pe termen scurt ale renuntarii la fumat sunt influentate si de factori biologici. Unele persoane sunt purtatoare ale unor versiuni alterate ale genei ce codeaza citocromul P450, o proteina ce participa la degradarea nicotinei.

Daca nicotina se degradeaza mai lent, persista mai mult timp in corp, iar aceste persoane fumeaza mai putin si renunta mai usor. Alterarea genelor ce codeaza receptorii nicotinici pare sa provoace o dependenta usoara sau un tabagism tardiv.

RISCURI ASUMATE

Dependenta de nicotina este asemanatoare cu cea pe care o da cocaina. Asimilata in sange, nicotina ajunge rapid la nivelul creierului si actioneaza asupra unor neurotransmitatori, precum dopamina, care elibereaza endorfine ce creeaza starea de bine din corp.

Nicotina in sine nu ameninta sanatatea, ci doar creeaza dependenta fizica. Dar pe langa nicotina fumul de tigara contine inca 4.000 de compusi, dintre care 60 pot cauza cancer, iar 9 sunt chiar clasificati drept cancerigeni de clasa I. Compusii daunatori care se absorb in sange prin plamani actioneaza la fel de rapid ca si cand ar fi administrati intravenos.

Conform unei statistici a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), aproximativ 50% dintre fumatori mor din cauza bolilor provocate de substantele nocive din tigari, precum boli de inima, cancer pulmonar, cancer esofagian sau gastric. De asemenea, fumatul slabeste rezistenta sistemului imunitar.

Un studiu realizat in Marea Britanie, pe o perioada de 50 de ani, arata ca renuntarea la fumat la varsta de 30, 40, 50 sau 60 ani a dus la prelungirea sperantei de viata cu 10, 9, 6 si respectiv 3 ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top