Remedii pentru vanatai

SanatateLeave a Comment on Remedii pentru vanatai

Remedii pentru vanatai

Echimozele apar in urma extravazarii subcutanate a sangelui din vasele mici (arteriole, capilare, venule), lezate prin contuzii superficiale. Deoarece aparitia vanatailor la cele mai mici traume poate fi generata de unele tulburari ale hemostazei, este necesar un examen clinic si bioumoral, care sa elimine cauzele serioase ale acestora.

Vorbim aici de disfunctii hepatice sau renale, boli genetice ale tesutului conjunctiv – sindromul Marfan, boli ale plachetelor sanguine – trombocitopenii, trombopatii, deficiente innascute ale factorilor coagularii, boli mieloproliferative si mielodisplazice etc.

Unele medicamente (aspirina, corticoterapia, anticoagulantele orale) si unele suplimente nutritive (extractele de usturoi, ginkgo biloba, ghimbir, ulei de peste, vitamina E) favorizeaza, de asemenea, aparitia echimozelor.

CORECTEAZA DIETA

Odata eliminate aceste conditii, fragilitatea peretelui capilar ramanand singura cauza a vanatailor, se recomanda masuri dietetice care sa asigure un aport de substante naturale ce cresc rezistenta peretelui vascular si reduc permeabilitatea capilarelor: fructe si legume proaspete bogate in vitamina C si flavonozide (ardei gras, patrunjel, citrice, macese, fructe colorate in galben), antocianozide (afine, coacaze), legume cu frunze verzi bogate in vitamina K (broccoli, varza, spanac, lucerna), produse cu zinc (oua, soia, germeni de grau), vitamina E (uleiuri vegetale presate la rece de floarea-soarelui, porumb, germeni de cereale, nuci, migdale, spanac, varza de Bruxelles, avocado etc.).

SUPLIMENTEAZA

Este indicata suplimentarea cu vitamina C, esentiala in sinteza si refacerea colagenului vascular, in doze de 1 g pe zi, in cure prelungite.

Se recomanda suplimente nutritive cu bioflavonoizi, substante naturale denumite factor P, care datorita proprietatilor de prevenire a permeabilizarii vaselor capilare contribuie la mentinerea rezistentei tesutului conjunctiv de la nivelul peretelui vascular: flavonoide – substante ce dau coloratia galbena a unor fructe (citroflavonele – hesperidina si diosmina, flavonoide extrase din coaja citricelor) si flori (rutozida – extrasa din flori de salcam japonez si partile aeriene de la specii de hrisca); proantociani si antocianozide.

Bioflavonoizii favorizeaza absorbtia vitaminei C si ii potenteaza efectul asupra peretelui vascular, avand actiune sinergica, motiv pentru care se recomanda asocierea acestora: 400-800 mg de vitamina C in combinatie cu hesperidina sau rutozida. Fragilitatea capilara este redusa si cu ajutorul cumarinelor, substante ce se regasesc in florile de sulfina, frunze de frasin, scoarta de castan salbatic.

Alte suplimente nutritive ce intervin in mentinerea rezistentei capilare: vitamina E 100 UI pe zi recomandata in cura de 10 zile lunar, coenzima Q10 – 60 mg pe zi – inozitol hexafosfat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top