Remedii naturale pentru oboseala

SanatateLeave a Comment on Remedii naturale pentru oboseala

Remedii naturale pentru oboseala

Oboseala, starea de epuizare sau extenuare pot fi răspunsuri normale ale organismului la somn insuficient, surmenaj, stres, lipsă de exerciții fizice sau alimentație nesănătoasă.
Dr. Biochimist Cristina Mateescu

Oboseala poate fi un simptom secundar al unor afecţiuni fără manifestare clinică aparentă precum: carenţa de vitamine şi minerale, anemie, tulburări hormonale, hipotiroidie, afecţiuni cardiace şi respiratorii, sindrom de oboseală cronică, diabet zaharat, exces de cafeină etc.

Adeseori, somnul, odihna, o conduită corectă în caz de stres şi o alimentaţie de calitate pot combate această stare neplăcută. În condiţiile în care, respectându-se toate aceste recomandări, oboseala persistă, există posibilitatea ca organismul să fie afectat de o serie de tulburări funcţionale.

Disfuncţia tiroidiană poate fi o cauză a oboselii ce se instalează rapid şi aproape fără un motiv de efort. Dacă la oboseală se adaugă şi dificultăţi de respiraţie, acest fapt poate conduce la ipoteza unor probleme cardiace sau pulmonare.

Oboseala persistentă fără un diagnostic clar ar putea fi rezultatul sindromului de oboseală cronică, ce poate debuta cu simptome asemănătoare gripei şi nu se ameliorează după odihnă.

Oboseala se poate manifesta ca un simptom general, fără o localizare anume. Uneori, ea poate fi localizată la nivelul ochilor ori la nivelul muşchilor şi articulaţiilor. Referindu-ne la nutrienţi, consumul excesiv de carne şi lactate, fără un aport suficient de fructe şi legume, se poate traduce adeseori prin tulburări funcţionale importante.

Iată câteva aspecte relevate prin studii ştiinţifice: laptele este bogat în colesterol şi grăsimi, conţine adeseori hormoni, antibiotice şi pesticide, şi consumul excesiv poate fi asociat cu anemie, boli de inimă, cancer, diabet, obezitate, constipaţie. Laptele nu conţine fier şi, mai mult, blochează absorbţia acestui mineral important.

Consumul excesiv de carne şi preparate din carne favorizează evoluţia bolilor cardiovasculare, hepatice, renale şi ale sângelui. Studii statistice amănunţite au demonstrat că toate aceste boli caracteristice omului contemporan îşi au originea într-un consum excesiv de carne.

De asemenea, o dată cu consumul de carne se introduc în organism reziduuri de medicamente administrate animalelor sub formă de vaccinuri, antibiotice, hormoni de creştere, calmante, amestecuri alimentare chimice etc.

Anemia. Există multe tipuri de anemie (carenţă de fier, număr scăzut de globule roşii etc.), însă o urmare a acesteia este reprezentată de instalarea stării de oboseală.

Carenţa de vitamine, infecţiile urinare, afecţiunile cardiace, afecţiunile respiratorii (pacientul are tendinţa de “a zace”, obosind foarte uşor la efort), diabetul zaharat, sindromul de oboseală cronică sunt tot atâtea aspecte ce trebuie luate în considerare în condiţiile persistenţei nemotivate şi pe timp îndelungat a stării de oboseală.

Există o serie de metode de prevenire a acestei stări de oboseală:
• O dietă hrănitoare, bazată pe alimente proaspete, bogate în vitaminele B, C şi E (cofactori enzimatici şi antioxidanţi naturali), fier, magneziu şi potasiu. Se recomandă consumul de alimente bogate în crom (ficat, brânză, cereale integrale) şi o limitare a consumului de zaharuri rafinate, cofeină, alcool.
• Efectuarea de exerciţii fizice regulate. Aceste exerciţii contribuie la eliminarea toxinelor lăsate în organism de lipsa de mişcare sau de stresul fizic şi mental. Controlul stresului se poate face prin găsirea unor momente de relaxare.
• Diversificarea activităţilor. Munca de birou, de dimineaţă până seara, poate epuiza atât energia fizică cât şi pe cea mentală.

Iată ce pot face, în aceste cazuri, produsele naturale, dar şi terapiile asociate acestora:
Fitoterapie
• Ginsengul este considerat a fi unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru oboseala extremă. Măreşte rezistenţa la stres şi acţionează ca stimulent general. Se mai pot folosi muşeţel, hamei, floare de tei, care au efecte sedative, relaxante şi asigură un somn reparator.
• Gotu kola, plantă cu proprietăţi stimulente, este eficace împotriva oboselii.
• Pentru o mai bună circulaţie sanguină se poate consuma o cană de infuzie de plante sau cu o doză de tinctură mixtă pe bază de ghimbir, angelică, păducel şi urzică.
• O baie cu apă caldă în care se pun câteva picături de ulei de ghimbir, măghiran, rozmarin sau scorţişoară.

Homeopatie: un medic specialist poate recomanda remedii specifice tipului de oboseală.

Esenţele florale Bach pot constitui, la rândul lor, remedii importante. Se recomandă sfatul unui specialist.
Apiterapia poate oferi rezultate foarte bune în tratamentul oboselii cronice. Între produsele stupului, un loc aparte este ocupat de lăptişorul de matcă.

Lăptişorul de matcă este secreţia glandelor hipofaringiene şi mandibulare ale albinelor tinere (albine doici) şi este destinat hrănirii mătcii coloniei de albine pe întreaga sa viaţă. Graţie proprietăţilor sale remarcabile, lăptişorul de matcă a fost considerat un adevărat “elixir”.

Lăptişorul de matcă oferă rezultate remarcabile în combaterea stresului şi a oboselii cronice datorită conţinutului său în vitamine ale grupului B (vitamina B5 – acidul pantotenic, este considerată vitamina antistres). Această vitamină acţionează ca un puternic neurotransmiţător reglând prin intermediul hormonului adrenocorticotrop (ACTH), produs de glanda hipofiză, secreţia de steroizi a glandelor corticosuprarenale ca reacţie la oboseală şi stres.

Lăptişorul de matcă conţine minerale, aminoacizi, acizi graşi şi glucide. Între elementele minerale, magneziul este cel ce acţionează direct ca sedativ pentru sistemul nervos central. Acţiunea lăptişorului de matcă nu se limitează doar la nivelul sistemului nervos ci şi asupra sistemului cardiovascular (hipercolesterolemie), a celui osteoarticular (artrită, osteoporoză sau rahitism).

Miere şi polen. Pentru a elimina stările de astenie, acţiunea produselor apicole este incontestabilă. Mierea, polenul, propolisul, dar şi păstura şi veninul de albină pot aduce beneficii importante organismului afectat de oboseală şi stress.

Polenul recoltat de albine şi păstura (painea albinelor), surse unice şi cele mai bogate de antioxidanţi naturali, au efecte benefice împotriva oboselii cronice (fizice şi intelectuale) şi în recuperarea după diferite afecţiuni.

Polenul şi derivatul său natural păstura reprezintă remedii excelente pentru cei afectaţi de oboseală cronică şi stres – vitaminele şi mineralele prezente în aceste produse, alături de acidul glutamic, acţionează direct asupra sistemului nervos, iar prin acţiunea antioxidantă contribuie la buna stare de sănătate a sistemului cardiovascular, hepatic etc.

Propolisul, considerat o speranţă a medicinei naturale, contribuie prin conţinutul său în polifenoli (flavonoizi, acizi fenolici), elemente minerale, uleiuri esenţiale, la asigurarea, printre multe altele, a unei bune circulaţii sanguine, deci implicit la o mai eficientă oxigenare tisulară, cu efecte benefice asupra întregului organism.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top