Regleaza-ti transpiratia

SanatateLeave a Comment on Regleaza-ti transpiratia

Regleaza-ti transpiratia

Mai ales in lunile fierbinti, transpiratia reprezinta o adevarata problema. Este insa important de inteles ca acest lucru e cat se poate de normal, fiind un proces fiziologic manifestat in desfasurarea unor importante functii ale organismului si anume: de reglare a echilibrului termic, de eliminare a produselor rezultate in urma metabolismului pielii (apa, toxine, potasiu, uree, clorura de sodiu) si de hidratare a stratului superior al epidermului (stratul cornos).

De aceea, tanspiratia nu trebuie niciodata blocata, ci doar reglata.

HIPERHIDROZA SI CAUZELE EI

Exista cazuri (la una din patru femei) in care transpiratia este cu adevarat excesiva, fenomenul fiind cunoscut sub denumirea de hiperhidroza. Ea poate fi localizata la nivelul axilelor, al talpilor, al palmelor, dar poate avea si un caracter generalizat.

Cat despre cauze, acestea sunt multiple, respectiv de natura nervoasa (anxietate, emotivitate, frica etc.), endocrina (hiperactivitatea glandei tiroide, a gladelor sudoripare), hormonala (menopauza, pubertate), ponderala (obezitatea). De asemenea, hiperhidroza poate fi un efect secundar al unor tratamente medicamentoase. Pentru acuratete, este importanta o evaluare medicala, pentru a stabili daca problema este de natura organica sau este cauzata de stres.

DE RETINUT

Transpiratia imediat secretata este aproape fara miros. Mirosul neplacut apare atunci cand bacteriile care se gasesc in mod normal pe suprafata pielii incep sa o descompuna.

SFATURI PRACTICE

UTILIZATI PENTRU IGIENA sapunuri delicate, lipsite de agenti de spumare si de parfum, de preferat cu actiune antibacteriana (de exemplu, cu Tea Tree Oil, seminte de grepfrut, propolis etc.)

FOLOSITI IMBRACAMINTE si articole intime din materiale usoare (bumbac, matase) care sa permita pielii sa respire; evitati contactul direct al pielii cu materiale sintetice (poliestere, acrilice)

ESTE NECESARA depilarea in zonele predispuse la transpiratie

APLICATI LOCAL un bun deodorant fara alcool si parfum, fara parabeni; este important sa fie un antiperspirant care sa nu blocheze transpiratia; recomandate sunt cele pe baza salvie, malaleuca, hamamelis, nuc sau deodorantul- cristal natural (piatra vanata).

750 MILILITRI DE TRANSPIRATIE ELIMINA O PERSOANA NORMALA, IN FIECARE ZI

REMEDII NATURALE

ARGILA VERDE VENTILATA are proprietati absorbante si antibacteriene – se tamponeaza in zonele cu probleme.
BAILE ANTITRANSPIRANTE pe baza de plante si uleiuri esentiale – se pun 20-25 picaturi de ulei esential de salvie in jumatate de pahar cu otet de mere sau de coniac si se amesteca bine, dupa care se toarna continutul in cada cu apa calda, in care se sta 20 de minute; intr-o alta varianta, se pune in cada cu apa praf de argila verde, cam 150-200 de grame, sau diverse uleiuri esentia le: rozmarin, lavanda, cimbru, menta.

TINCTURA DE SALVIE – se beau 30 de picaturi in putina apa de doua ori pe zi, timp de o luna.

CEAIURILE SAU BAILE LOCALE cu salvia oficinalis, equisetum arvensis (coada calului), frunze de nuc sau de stejar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top