Ranile pe col

Sanatate sexualaLeave a Comment on Ranile pe col

Ranile pe col

Diagnosticul te poate duce cu gandul la tot ce e mai rau. Se stie ca o leziune pe col netratata poate conduce, in timp, la sterilitate, si in cel mai rau caz la cancer. In primul rand, denumirea de rana este improprie. Te face sa-ti imaginezi propriul col sfasiat de o taietura, cand de fapt, pentru ginecologi, notiunea de rana se refera la prezenta unor zone mai rosii sau a oricaror neregularitati care apar acolo.

Pe de alta parte, faptul ca tie, ca pacienta, ti se spune cuvantul rana te va face sa devii mai atenta si dispusa la a te supune unor proceduri medicale pe care altfel, poate, le-ai neglija.

In orice caz, e bine ca atunci cand primesti diagnosticul sa il tratezi cu toata seriozitatea, dar sa nu te repezi, totusi, la proceduri de tip chirurgical. Exista si tratamente mai putin invazive, care implica mai putina durere si care tin cont, in primul rand, de cauza care a provocat asa-zisa rana.

DE CE APARE RANA PE COL?

La o prima investigatie, colul apare ca inflamat – in limbaj medical, aceasta se numeste cervicita – si poate avea diferite cauze. Cele mai frecvente sunt infectiile vaginale, transmise pe cale sexuala. Poate fi vorba despre o candidoza cronicizata, dar si – cel mai grav – de o infectie cu virusul Papiloma, care este cauza a 97% dintre cancerele de col uterin.

Alte cauze externe mai pot fi: debutul precoce al vietii sexuale, parteneri multipli si ocazionali, dar si traumatismele locale determinate de nastere, chiuretaje, dispozitive cum ar fi steriletul sau chiar tampoanele interne. Simptomele principale sunt o secretie neplacuta si durere locala.

ALTE CAUZE

In afara cauzelor pe care le afli de la medic, trebuie sa tii cont si de aspectul emotional, pentru ca o boala apare mai intai prin felul in care gandesti. Majoritatea oamenilor cred ca rana produce durerea, cand de fapt cauzalitatea este inversa.

Multe neimpliniri psihologice si durerea sufleteasca produc, in timp, rani la nivel fizic. Daca ai primit un diagnostic de tipul ranii pe col, este foarte important sa descoperi cauza profunda care a gene rat-o. Altfel, te poti trezi ca rana nu dispare sau dispare pentru un timp si apoi reapare.

De regula, orice tulburare in sfera sexuala arata o nemultumire legata de relatia cu partenerul. Asa ca fa un bilant: care este diferenta dintre cum ti-ai dori sa fie aceasta si cum este ea in realitate. Dar nu te grabi sa dai vina pe el. Tu ai nevoie de o reconciliere interioara, de armonie cu tine insati si cu toata lumea.

Oricare ar fi motivele care au generat nemultumirea, va trebui sa incerci sa-i intelegi motivatiile celuilalt, iar daca nu esti de acord cu ele, sa iesi din acea situatie si sa-ti vezi de drumul tau. Daca intretii resentimentele, iti faci mai mult rau.

CUM SE TRATEAZA?

Daca medicul a depistat o infectie, vei primi ovule specifice sau tratament cu antibiotice, dupa caz. Daca rana nu dispare, ginecologul va efectua testul Papanicolau si colposcopia, care vor spune daca este cazul sa se intervina chirurgical.

Metodele sunt diverse: electrocauterizarea, vaporizarea laser sau excizia tesutului bolnav cu ansa diatermica. Totusi, electrocauterizarea nu se mai practica in tarile europene de aproximativ sase ani.

Caci zona astfel tratata se epitelizeaza in cateva saptamani si exista riscul ca, in profunzime, in spatele cicatricei, rana sa evolueze in continuare. In plus, investigatiile ulterioare cauterizarii sunt ingreunate. Este important ca, atunci cand ti se recomanda interventia chirurgicala, sa ai parte de cel putin inca o opinie. Daca mai multi medici iti spun acelasi lucru, atunci probabil ca au dreptate.

Nu sunt chiar atat de grave pe cat suna. Remediile naturale te pot ajuta sa-ti recapeti sanatatea, linistea si pofta de viata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top