Pâinici din kamut încolțit

AlimentatieLeave a Comment on Pâinici din kamut încolțit

Pâinici din kamut încolțit

Reţeta mea preferată de pâine din seminţe încolţite este cea de pâine din kamut. Despre kamut se ştie că este strămoşul grâului dur, originar din Egipt.

Este superior grâului din punct de vedere nutriţional, conţine mai mult cu 30% proteină decât grâul tradiţional, şi mult mai puţin gluten. Este bogat în acizi graşi esenţiali, vitamina E, fosfor, magneziu, zinc, cupru, carbohidraţi complecşi şi are mult mai multe fibre decât grâul. De aceea este considerat o cereală foarte energizantă.

Ingrediente

  • 500 g de kamut
  • 200 g de susan
  • 200 g de mac
  • 50 g de ulei presat la rece
  • sare neiodată, după gust

Kamutul se pune la înmuiat timp de 12 ore. Se spală bine şi se lasă la germinat într-o sită de email. Până va germina vom uda zilnic seminţele, din abundenţă, minim de 3 ori pe zi. Perioada de germinaţie variază în funcţie de temperatura ambientală şi poate dura între 1-4 zile. Un semn că sunt gata de folosit este atunci când apar germenii (vârfurile albe).

Kamutul se dă printr-o maşină de tocat. Compoziţia va fi compactă, foarte cleioasă şi o vom amesteca bine cu restul ingredientelor. Pe o hârtie de copt vom întinde o foaie de 1 cm înălţime şi vom tăia forme cu ajutorul unei căni sau forme culinare.

Între timp ungem cu ulei o tavă, punem deasupra o nouă folie cerată şi aşezăm pâinicile pe care le ungem cu puţin ulei. Se dau la cuptor la foc mic, timp de 40 minute. Odată ce s-au întărit pe o parte, pot fi întoarse pe partea cealaltă. Nu uitaţi că pâinicile nu sunt făcute din cocă crudă, ci doar din kamut germinat. Le veţi putea scoate atunci când sunt doar puţin rumenite, chiar dacă nu sunt total coapte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top