Opreste risipa de mancare

AlimentatieLeave a Comment on Opreste risipa de mancare

Opreste risipa de mancare

Romanii arunca la ghena 350 de tone de mancare in fiecare an, iar la nivel mondial o treime din productia de alimente ia calea gropilor de gunoi. Se estimeaza ca o familie britanica pierde lunar peste 50 de lire din buget din cauza risipei alimentare, dar nu e numai partea financiara o problema demna de luat in calcul.

Planeta iese in pierdere de doua ori, pentru ca mai intai e poluata atunci cand alimentele sunt produse, iar apoi sufera din nou atunci cand acestea ajung la gunoi. Sa nu crezi ca hrana stricata actioneaza ca un ingrasamant natural!

Mancarea, in absenta luminii si a aerului, produce gaz metan, care contribuie la incalzirea globala… Daca am evita sa mai risipim atata mancare, efortul nostru ar echivala cu scoaterea din circulatie a unui sfert din numarul de masini! Te tenteaza? Atunci uite cum poti evita aceasta risipa:

1 FA-TI O LISTA CLARA DE CUMPARATURI

Nu te duce la supermarket fara sa stii exact ce ai de luat. Fa inventarul in frigider si in dulapul de alimente, scrie ce-ti lipseste si cumpara doar ce ai pe lista. Nu te abate deloc si evita sa faci asta cand esti infometata, pentru ca atunci ai tendinta de a cumpara exagerat.

2 MENTINE O TEMPERATURA CONSTANTA IN FRIGIDER

Verifica mereu temperatura din frigider si seteaz-o sa fie intre 1 si 5 grade C, pentru ca in aceste conditii mancarea rezista cel mai mult si ramane proaspata.

3 FA ORDINE IN FRIGIDER

Cand vii de la cumparaturi, nu pune alimentele proaspete chiar in fata, pe rafturi, ci asaza-le in ordinea datei la care urmeaza sa expire. Asa nu risti sa le consumi doar pe cele proaspete si sa gasesti apoi alimente abia expirate, pe care ai fi putut sa le mananci cu o zi inainte.

4 NU ARUNCA FRUCTELE SI LEGUMELE DETERIORATE

Daca au doar o parte stricata, indeparteaz-o si consuma partea sanatoasa sau foloseste-le pentru smoothies sau alte sucuri naturale. Legumele pot fi folosite si pentru supe sau orice alte mancaruri gatite. Nu uita o regula de aur: orice fruct stricat le va contamina si pe celelalte, asa ca selecteaza-le in fiecare zi. Si nu le tine impreuna cu bananele, pentru ca acestea degaja un gaz care le face sa se coaca mai repede.

5 NU CUMPARA CANTITATI INDUSTRIALE

Chiar daca alimentele de tip family pack au pret mai mic decat daca ai lua acceasi cantitate de produse, ambalate individual, nu intra in aceasta capcana, daca nu ai suficienti oameni la masa. Poti sfarsi prin a da mai multi bani si a arunca mai multe alimente, decat daca te-ai fi limitat la o bucata sau doua.

6 ADAPTEAZA-TE!

Gateste in functie de alimentele care sunt pe cale sa expire. Daca ai legume trecute si paine care s-a intarit, de ce sa nu faci o supa-crema cu crutoane, de exemplu? Retetele last-minute pot fi extrem de savuroase, lasa-ti imaginatia sa zburde!

Mancarea ajunsa la gunoi produce metan, care este de 30 de ori mai nociv decat C02 si contribuie din plin la incalzirea globala.

5.000 de tone de alimente se arunca lunar, in fiecare sector din Capitala, iar in lunile cu sarbatori cantitatea este mult mai mare.

50% DIN MANCAREA CUMPARATA DE AMERICANI ESTE ARUNCATA LA GUNOI

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top