Mai sanatosi si educati, prin nutritie si sport

CopiiLeave a Comment on Mai sanatosi si educati, prin nutritie si sport

Mai sanatosi si educati, prin nutritie si sport

În ultimii ani, s-au tot purtat discuții despre mișcare, educație fizică și sport, fiecare persoană sau instituție pronunțându-se în funcție de scop și interes. Bunăoară, specialiștii din sportul de performanță se plângeau, pe bună dreptate, că în școli nu se mai face educație fizică, iar copiii noștri își pierd vremea pe internet.

Este arătat cu degetul Ministerul Învățământului care, după Revoluția din 1989, a bulversat programa școlară după mintea luminată a fiecărui ministru, micșorând, an de an, numărul de ore de educație fizică. Mai mult, același minister a considerat, în dese rânduri, că nici prea multe ªcoli Sportive nu-și mai aveau rostul, desființându-le fără niciun regret. Astfel, aria de selecție a antrenorilor de copii s-a redus, iar performanța are mult de suferit.

Este o problemă gravă, resimţită în mai toate competiţiile internaţionale, însă adevărata dramă o trăiesc copiii şi tinerii supraponderali şi obezi, pentru care statul nu are niciun plan, iar familia aproape că este pasivă, lăsându-i să ducă o viaţă dezordonată. Nimeni nu vorbeşte, nimeni nu ridică glasul, dar medicii sunt alarmaţi, pentru că este o adevărată epidemie de supraponderabilitate şi obezitate în rândul copiilor.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că, în întreaga lume, peste un miliard de persoane luptă cu excesul de greutate, cu 200 de milioane mai mult decât oamenii care suferă de malnutriţie – ce paradox! Pe lângă acest miliard, alte 300 de milioane sunt obeze.

La nivelul cel mai de jos se situează China şi Japonia, cu un procent de 5%, iar la polul opus este Samoa, cu – atenţie! –, 75%. În lume sunt 22 de milioane de copii obezi, cu vârste de sub 5 ani. Cifrele sunt alarmante şi în Europa, unde se estimează că 14 milioane de copii depăşesc cu mult greutatea normală a vârstei, iar numărul lor creşte anual cu câteva sute de mii.

Sigur, în România încă se spune că omul gras şi roşu la faţă este sănătos. Total greşit. Nutriţia proastă, prea bogată în zaharuri şi grăsimi nocive, dar şi activitatea fizică redusă, sunt principalele cauze ale apariţiei obezităţii. De aici, e doar un pas până la diabet de tip II, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale şi diferite forme de cancer.

O altă consecinţă deloc de neglijat a obezităţii este izolarea – copilul obez sau supraponderal aproape că se retrage din societate. Copiii noştri petrec mai mult timp în faţa televizorului sau jucându-se la computer, tabletă sau pe telefonul mobil, decât practicând un sport.

Între două şi patru ore pe zi, unii chiar mai mult, micii electronişti butonează la calculatoare, în timp ce consumă băuturi carbogazoase şi dulciuri sau snack-uri. Este din ce în ce mai evident că nici copiii, dar nici părinţii nu au o cultură a sportului şi a mişcării, şi nu ştiu să facă faţă ofertelor tentante de la fast-food-uri.

Însă în ultima vreme au apărut semne îmbucurătoare, cel puţin la nivel declarativ: ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi-ar dori o colaborare cu Ministerul Învăţământului pentru introducerea în şcoli a orelor de educaţie sanitară: „Este nevoie de intensificarea educaţiei copiilor privind alimentaţia corectă şi sănătoasă, coroborată cu mişcarea şi sportul, pe fondul creşterii obezităţii.

Voi avea o discuţie cât mai aplicată cu ministrul Educaţiei pentru introdu-cerea orelor de educaţie sanitară, în care elevilor să li se predea de la banalul curs de prim ajutor, dar pe care puţini îl cunosc, până la alimentaţia corectă şi sănătoasă.“

Şi atitudinea ministrului Tineretului şi Sportului, fosta mare campioană Gabriela Szabo, ni se pare lăudabilă, cel puţin la nivel de intenţii: „Trebuie să facem multă educaţie pentru sport şi mişcare, pentru că 60 la sută dintre români nu practică niciun sport. Şi chiar dacă lângă şcoli sunt fast-food-uri, la fel cum sunt şi la Londra, copiii trebuie să fie educaţi ce să mănânce sau măcar să facă mişcare după ce au mâncat“, a spus ministrul Tineretului şi Sportului.

Iată de ce credem că proiectul Sănătos şi Campion, lansat de Clubul Municipal Bucureşti, cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, al Ministerului Tineretului şi Sportului, Direcţiei Sport şi Tineret Bucureşti, Inspectoratului Şcolar al Capitalei şi al companiei Plafar, a fost o acţiune curajoasă printre copiii Bucureştiului, indiferent de cartier.

Profesorii coordonatori şi antrenorii au muncit mult, dar a meritat, pentru că în săli şi pe stadioane, la fileu, pe semicerc sau lângă buturi au venit aproape 9.000 de copii de toate vârstele. Sita prezenţei, a unui regim de viaţă sănătos, impus de antrenori, a unei minime dorinţe şi putinţe, a cernut şi ne-am desfăşurat activitatea cu 5.000 de sportivi.

Fie că au intrat în echipe de baschet sau handbal, fie că au făcut placaje la rugby sau au luat loc în faţa tablei cu 64 de pătrate, cei 5.000 au învăţat multe şi sunt semnale că îşi doresc să continuăm şi în sezonul viitor.

Ei au creat o emulaţie printre propriii prieteni, printre colegii de la şcoală, printre copiii din alte oraşe, care îşi doresc şi ei să intre într-un astfel de program generos. Ne mândrim, sigur că da, pentru că cei 5.000 de micuţi au învăţat că deviza noastră, „Sănătos şi Campion“, este adevărată şi funcţionează.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top