Kinesiologia – adevarul din muschi

SanatateLeave a Comment on Kinesiologia – adevarul din muschi

Kinesiologia – adevarul din muschi

Conform acestei terapii neconvenționale, mișcarea nu este doar exercițiu fizic, ci și o cale directă către profunzimile subconștientului nostru.

Celebre sau cunoscute mai deloc, ramurile medicinei alternative sunt menite să-i redea organismului starea iniţială de sănătate, prin aflarea unor informaţii vitale despre starea umanului ca întreg într-un anumit punct din timp şi spaţiu. Kinesiologia aplicată este mai mult decât o ramură oarecare a kinesiologiei, fiind considerată o terapie alternativă în sine şi, se pare, chiar o cale către adevăr.

Kinesiologie vs. Kinesiologie aplicată

Denumită simplu „ştiinţa mişcării“, kinesiologia (termenul vine din limba greacă, kinein – a mişca, a se mişca) se ocupă cu studiul mişcărilor (funcţii şi performanţă), atât al celor aferente corpului uman, cât şi celor specifice regnului animal, prin aplicarea combinată a mai multor ştiinţe, cum ar fi biomecanica, fiziologia, psihologia etc.

Kinesiologia este inclusă în psihologia sportivă, în ortopedie şi în programele de reabilitare prin exerciţii fizice, primul departament de acest fel fiind deschis în 1967, în Canada, în cadrul Universităţii Waterloo.

Complet diferită de prima ca abordare, deşi are la bază acelaşi studiu al mişcării, kinesiologia aplicată reprezintă o metodă alternativă de diagnosticare şi tratament, fiind şi o tehnică rapidă de testare prin mişcare. Conform International College of Applied Kineseology, kinesiologia aplicată se ocupă cu evaluarea stării de sănătate, din punct de vedere chimic, structural şi mental, cu ajutorul unor metode specifice de testare manuală a musculaturii.

Părintele acestei metode, George Goodheart Jr., un chiropractician din Statele Unite, este cel care a descoperit, în anii ’60, faptul că poţi afla informaţii despre starea de sănătate a unui organism aflat sub investigaţie prin simpla testare a reacţiei muşchilor.

Chiropracticianul american era de părere că sistemul muscular reflectă cu precizie circulaţia energiei vitale (chi, ki, prana) prin corp şi că, prin studiul răspunsului muscular, terapeutul poate afla foarte multe informaţii despre starea de sănătate a pacientului investigat. Doar că prin kinesiologie aplicată poţi afla mult mai mult – de exemplu, metoda lui Goodheart te ajută să afli răspunsuri ce ţin de psihic şi de nivelul subconştientului la orice problemă.

Practicienii acestei metode – care provin, de cele mai multe ori, din rândul chiropracticienilor, deşi printre ei se numără şi naturopaţi, psihologi, medici, asistenţi medicali, specialişti în masajul terapeutic şi chiar medici veterinari – susţin că, în kinesiologia aplicată, întrebările se adresează subconştientului, acea parte din noi care este conectată la inteligenţa universală, la conştiinţa colectivă şi la divinitate, astfel că răspunsurile primite vin dintr-o zonă liberă de restricţii ce ţin de timp şi spaţiu, nefiind îngrădite de condiţionările obişnuite ale omenescului.

Răspunsurile primite prin metoda kinesiologiei aplicate sunt astfel clare, nealterate şi directe, şi par să reflecte adevărul în cea mai pură formă a sa.

Cum acționează

Testarea musculară manuală, cu care operează kinesiologia aplicată, este o metodă neinvazivă, similară testărilor cu ajutorul detectorului de minciuni; persoana testată este cuplată la un aparat prin intermediul unor electrozi, iar răspunsul electric generat în organism este înregistrat şi apoi testat.

Practic, metoda omologată în 1964 de George Goodheart are la bază principiul conform căruia adevărul sau starea de falsitate sau incongruenţă va slăbi musculatura corpului, pe când starea de adevăr sau congruenţă va păstra muşchii puternici şi rezistenţi, testul arătând ce răspunsuri sunt adevărate sau false.

În mod practic, în cadrul unei testări prin kinesiologie aplicată, terapeutul va aplica o anumită forţă asupra grupei de muşchi testate, pacientul trebuind să opună o anumită rezistenţă. În funcţie de răspunsul muscular primit, terapeutul stabileşte dacă acesta poate fi corelat cu vreun dezechilibru sau nu.

Kinesiologii afirmă că această evaluare subiectivă a tensiunii musculare conţine răspunsuri-cheie cu privire la sănătatea fizică, dar şi la cea psihică şi emoţională a pacientului în cauză.

Metoda testării manuale a musculaturii practicată în cadrul kinseologiei aplicate mai include şi manipularea articulaţiilor, precum şi mobilizarea acestora, tehnici de terapie craniofacială, dar şi consiliere nutriţională.

Kinesiologia sau testul emoțiilor blocate
În kinesiologia aplicată, durerea joacă rolul unui mesager care, prin intermediul corpului, transmite clar faptul că lucrurile nu funcţionează cum ar trebui, iar această terapie îi poate scăpa de stres şi durere pe cei suferinzi, mulţi dintre

aceşti terapeuţi punând accentul pe obţinerea unei stări complete de well-being. Astfel, ca şi restul terapiilor holistice, kinesiologia aplicată merge direct la cauza durerii sau a disconfortului, iar problema, odată „reparată“, nu va mai necesita şedinţe ulterioare.

Practicienii susţin că fiecare persoană are un bagaj de emoţii blocate, emoţii care apar sub forma unor bile energetice ce vibrează diferit, în funcţie de natura lor. Plecând din acest punct, terapeuţii pot afla care sunt acele probleme stocate în subconştient, probleme care, atunci când nu sunt cunoscute şi tratate, contribuie la starea actuală de dezechilibru a persoanei.

Emoţiile negative tind astfel să afecteze acea zonă a corpului unde se află stocate, creând stări ce merg de la durere şi până la depresie şi anxietate.

Pro și contra

Adepţii kinesiologiei aplicate susţin că metodele lor de testare musculară dau rezultate incredibile în cazul persoanelor ce nu au reuşit să depăşească episoadele traumatice apărute în decursul vieţii; în cazul copiilor ce se plâng de dureri inexplicabile (a căror cauză nu poate fi determinată prin mijloacele clasice de diagnosticare), alergii, anxietate, depresii, fobii etc.; în cazul persoanelor ce se confruntă cu tot felul de dureri în corp (dureri care, de cele mai multe ori, sunt rezultatul unei emoţii blocate), al celor care suferă de oboseală cronică, stimă de sine scăzută, al celor care nu ştiu de ce iau în greutate sau care au probleme cu concentrarea.

Pe de altă parte, kinesiologia aplicată are parte şi de multă publicitate negativă, venită, evident, din partea celor ce nu sunt, în general, adepţii terapiilor alternative. Astfel, există şi pe această temă suficientă literatură de specialitate care infirmă vehement faptul că metodele testării musculare contribuie la vindecarea unor boli grave, cum ar fi cancerul, și consideră evaluarea stării nutriţionale a unui organism cu ajutorul kinesiologiei aplicate ca fiind irelevantă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top