Iritatii provocate de fibrele textile

SanatateLeave a Comment on Iritatii provocate de fibrele textile

Iritatii provocate de fibrele textile

Aparitia pruritului si a eritemului la contactul cu anumite articole de imbracaminte este consecinta sensibilizarii la fibrele textile sau la substantele chimice cu care acestea sunt impregnate (coloranti, agenti antistatici). Este vorba de o reactie alergica cu localizare cutanata. Aceasta poate aparea imediat la contactul cu alergenul (reactie de hipersensibilitate imediata, mediata de anticorpi IgE cu eliberare de histamina ca in cazul urticariei).

In alte cazuri, expunerea la alergen (de obicei, o molecula mica denumita haptena care se leaga de proteinele din piele) este urmata la un interval de ordinul orelor pana la cateva zile pana la aparitia simptomatologiei. Este reactia de hipersensibilitate intarziata, mediata de celulele imune din piele, avand ca manifestare clinica dermatita alergica de contact.

Este important diagnosticul tipului de reactie alergica, deoarece tratamentul ei este diferit. In cazul dermatitei alergice de contact, corticoterapia locala (sau generala, in situatii grave) este de baza in timp ce antihistaminicele, utile in eruptii urticariene, nu au niciun efect (doar sedativ).

MASURI PREVENTIVE

Pentru a preveni aparitia reactiilor alergice la imbracaminte, este recomandat sa:

EFECTUATI O TESTARE A ALERGENILOR de tip fibre textile, latex, coloranti, formaldehida, lana, incercand sa evitati pe cat posibil purtarea acestora direct pe piele;

SPALATI DE CATEVA ORI imbracamintea inainte de a o purta, chiar la temperaturi ridicate, peste 60 de grade (prin spalari repetate, concentratia alergenilor se reduce);

EVITATI CULOAREA NEGRU, albastru inchis, lana, articolele ce pot contine latex;

CURATATI DES HAINELE: periati-le pentru a preveni depozitarea de acarieni sau par de animale;

PASTRATI O TEMPERATURA CORPORALA NORMALA, nu va imbracati prea gros, evitati supraincalzirea locuintei;
EVITATI STRESUL, OBOSEALA SI SITUATIILE CONFLICTUALE, si incercati sa aveti un regim de viata echilibrat.

AJUTOARE REDUTABILE

Reactivitatea anormala a sistemului imunitar poate fi influentata pozitiv prin imunomodulatoare naturale, nutrienti, substante active din plante cu efect antialergic dovedit in laborator. Astfel, flavonoizii (quercetina, kaempferolul, luteolina), epicatehina si catehina din frunzele de ceai verde au un efect antialergic dovedit, ceea ce indica suplimentarea alimentatiei cu preparate ce contin acest compusi.

S-a aratat ca quercetina reduce eliberarea de histamina si are actiune antiinflamatoare prin inhibitia unor leucotriene, mediatorichi mici implicati in reactia alergica. Anumite vitamine si nutrienti au un rol dovedit in reducerea raspunsului la alergeni sau in mentinerea integritatii pielii.

Astfel, s-a aratat ca un nivel crescut de vitamina C in sange se asociaza cu un risc mai scazut de alergii, doza utila fiind de un gram pe zi. Alte vitamine indicate: vitamina E in doza de 100 UI pe zi, timp de zece zile pe luna; vitamina A – 3000 UI pe zi in cure scurte, acidul gama-linolenic ca atare sau in extract de Borrago officinalis (limba-mielului) sau Oenotera bienis (luminita-de-seara).

Se mai pot adiministra suplimente cu zinc, seleniu, molibden, crom, calciu si magneziu. Unele studii arata ca extractul de seminte de grepfrut reduce riscul reactivitatii alergice. Dau rezultate si curele de argila pentru detoxifierea colonului.

REMEDII FITOTERAPEUTICE

Eficiente sunt coacazele negre (Ribes nigrum) sub forma de tinctura sau macerat glicerinic, in asociere cu macerat glicerinat de mladite de rozmarin (Rosmarinus officinalis) si de macese (Rosa canina), in cure de minimum trei luni. La fel si plantele cu actiune cortizonica precum lemnul-dulce (Glicirrhiza glabra) sau Withania somnifera, indicate sub forma de tincturi sau capsule.

Bun este si un decoct scurt 3% din radacina de brusture (Radix bardanae) si de lemn-dulce (Glicirriziae radix) in parti egale asociat cu o infuzie de frunze de urzica (Nepetae herba) si trei-frati-patati (Violae tricoloris herba) in aceeasi proportie. Acesta poate fi administrat in cure de doua – trei saptamani, cate trei cani pe zi.

In ceea ce priveste regimul alimentar, e recomandata indepartarea din dieta a alimentelor alergizante (ou, peste, alune, ciocolata), a celor hiperproteice (lactate, carne) sau excitante (cafea, ceai).

Pe de alta parte, este benefica ingestia unei cantitati mari de fibre si flavonoizi (fructe si legume verzi – citrice, coacaze, afine, ardei, spanac, urzici, broccoli etc.). De asemenea, este indicata o hidratare cat mai buna (doi litri de apa pe zi), precum si folosirea usturoiului si a curcuminei, dar si a enzimelor de provenienta vegetala (bromelaina, papaina).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top