Infectia cu HPV virusul papilolloma uman

Sanatate sexualaLeave a Comment on Infectia cu HPV virusul papilolloma uman

Infectia cu HPV virusul papilolloma uman

Virusul HPV este cel care produce verucile – in limbaj popular, negii. Sunt peste 100 de tulpini cunoscute ale acestui virus, dintre care doar 15 prezinta riscul de a produce cancer, iar acestea se localizeaza cel mai adesea la nivel genital.

Statisticile arata ca pana la 80% dintre femei se infecteaza cu HPV de-a lungul vietii, iar dintre acestea, jumatate cu tulpini de tip cancerigen. Din pacate, modul de transmitere a acestor veruci genitale este foarte facil. Orice tip de contact cu tegumentele genitale infectate (contact sexual vaginal, oral, anal, chiar si petting) il poate transmite. Nici nu este nevoie de penetrare!

Exista teorii cum ca s-ar putea lua si prin utilizarea unor obiecte intime, cum ar fi lenjeria intima, costumul de baie sau prosopul – dar nu exista inca dovezi clare in acest sens. De asemenea, virusul se transmite de la mama la fat.

CUM IL DEPISTEZI, CUM IL TRATEZI

Daca verucile nu sunt vizibile, singura manifestare a virusului HPV este un rezultat concludent la testul Papanicolau. In acest caz, se face un test special pentru depistarea prezentei virusului, care consta in prelevarea de probe de secretie cervicala.

PANA LA 80% DINTRE FEMEI SE INFECTEAZA CU HPV DE-A LUNGUL VIETII

In functie de rezultatele acestui test, medicul iti va recomanda o colposcopie sau o biopsie – dupa caz. Exista mai multe metode pentru indepartarea verucilor, de la tratamentul local cu podofilina si pana la vaporizarea lor cu laser. De asemenea, e posibil ca acele vegetatii sa dispara de la sine intr-un anumit timp. Faptul ca au fost indepartate prin tratament nu e o garantie ca nu vor aparea din nou, deoarece virusul nu a fost eliminat din organism.

REMEDIILE NATURALE TE SALVEAZA

Daca verucile sunt vizibile, le poti trata cu tinctura de propolis. Se va tampona de mai multe ori pe zi zona afectata, iar seara se vor introduce intravaginal ovule de propolis. Rostopasca sub forma de infuzie, 4 lingurite de planta la 1 litru de apa, se administrea za cu irigatorul.

Foarte eficient este si sucul de rostopasca proaspata, pe care il poti aplica direct pe zona afectata prin tamponare. Baile de sezut cu ceai din marul-lupului, timp de 20 de minute, sunt foarte indicate, pentru ca fitoterapeutii spun ca aceasta planta poate chiarndistruge virusul. Daca suporti, poti aplica pe vegetatii felii de nuci verzi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top