Gelozia cel mai chinuitor sentiment uman

LifeLeave a Comment on Gelozia cel mai chinuitor sentiment uman

Gelozia cel mai chinuitor sentiment uman

Incepe sa-ti se para ca e ceva in neregula. Suspiciunea care deriva din nesiguranta te indeamna sa faci verificari detectiviste. Verifici telefonul, pui multe intrebari, toate din teama ca e ceva necurat la mijloc. Incepi sa te intrebi de ce te-ar insela, cu ce ai gresit si te culpabilizezi pentru diverse aspecte pe care le-ai neglijat in ultima vreme.

Dar parca vinovatia se potriveste intotdeauna mai bine altuia. Te regasesti mai bine in postura de victima, care degenereaza in disperare si asa te trezesti facand scene de gelozie. Starea de alerta, neincrederea si disconfortul generat de neliniste devin apasatoare.

CE ESTE GELOZIA?

Gelozia este starea chinuitoare provocata de gandul ca persoana iubita este infidela. Se manifesta ca un conflict relational intre trei persoane, de regula doua de acelasi sex si una de sex opus. Ambivalenta este o trasatura caracteristica a geloziei, prin oscilatia intre extreme: de la dragoste la ura.

Furia asociata acestui sentiment poate fi distructiva, atunci cand scapa de sub control. Socul, furia si durerea prezinta un grad de risc atunci cand degenereaza in dorinta de razbunare. Cate sinucideri si crime regretabile nu se comit din gelozie? Chiar daca nu curma vieti, atunci cand posesivitatea ia amploare, gelozia ucide dragostea in incercarea disperata de a o pastra.

GELOZIE SAU INVIDIE?

Ambele camufleaza sentimentul inferioritatii cu dozele aferente de teama si dorinta. Invidia ascunde teama ca nu vei reusi sa obtii ceea ce-ti doresti. Cand vezi obiectul dorintei tale in mainile altcuiva, ce-ti spui? Daca persoana respectiva nu ti-e draga, e putin probabil sa te poti bucura pentru ea. Cel mai probabil consideri ca nu merita si resimti acest lucru ca pe o mare nedreptate a sortii.

Spre deosebire de invidie, gelozia isi trage seva din teama ca vei pierde ceea ce ai deja, in favoarea dorintei altcuiva. Adica exista un pericol perceput, o amenintare din partea unei persoane pe care o consideri mai puternica decat tine, deci capabila sa-ti rapeasca obiectul dorintei. Observi ca am spus obiect?

CUM SE EXPLICA?

Copiii nu demonteaza ceasuri ca sa- si dispere parintii, ci din curiozitate. Fascinatia de a descoperi cum se invart rotitele este absolut irezistibila pentru orice minte proaspata. Un fenomen devine mai usor de inteles daca ii surprinzi mecanismul de functionare. Sa presupunem ca X sufera de un complex de inferioritate, care se exteriorizeaza prin neincredere si teama.

Teama de abandon este principala sursa de alimentare a geloziei irationale. Tensiunea generata de anxietatea pe care o provoaca perspectiva suferintei generate de un posibil abandon il face pe X dependent de un altul, sa-i spunem Y. Increzator si puternic, Y il cucereste pe X, care si-ar dori sa fie ca el.

Cu toata convingerea, X declara ca il iubeste cu adevarat pe Y. Foarte atent la nevoia lui de siguranta, X analizeaza in detaliu intentiile lui Y, de care depinde fericirea lui. Dar atunci cand asteptarile nu-i sunt implinite, X interpreteaza gresit situatia. Reactie la deziluzie, X considera ca Y nu-l mai iubeste si se simte in pericol de a fi tradat, parasit.

Acest lucru este posibil numai daca X nu are o parere prea buna despre sine si nici incredere in fortele proprii. Perspectiva ca partenerul tau s-ar putea atasa de alta femeie si te-ar parasi pentru ea este insuportabila? Singura cale pe care incerci sa revii in zona de confort este asigurarea permanenta ca detii controlul si poti impiedica acest scenariu sa se deruleze?

Desigur, nevoia de siguranta este fundamentala si nesatisfacerea ei inseamna suferinta, disconfort. Totodata, atunci cand este iluzorie si nerealista, suspiciunea proiectata asupra partenerului nu este altceva decat reflectarea deficitului de incredere si apreciere fata de tine insati. Ca si cum ai avea o problema cu tine si gasesti un tap ispasitor…

CUM SE RESIMTE GELOZIA?

Banuiala ca persoana iubita iti este infidela este chinuitoare. Felul in care se manifesta este o tortura. Iubirea nu justifi ca gelozia si nici nu o face mai digerabila. Consolarile de tip pentru ca ma iubeste palesc repede in fata exasperarii. Victima geloziei va ajunge sa se simta obiectul imaginatiei tale debordante. Posesivitatea in raport cu oamenii este nesanatoasa. Intr-o asemenea situatie, partenerul tau va ajunge sa se simta ca si cum nu ar exista pentru tine ca persoana, ci doar ca obiect.

Cicalitoare si suspicioasa, il vei aduce in pragul disperarii. Deseori aceasta gelozie aberanta, pornita dintr-o neincredere iluzorie, are efecte paradoxale. In sufletul celui care are de platit zilnic pretul infidelitatii imaginare, creste proportional tentatia de a proceda astfel incat sa stie pentru ce indura.

Si daca nu te-ar insela numai ca sa se razbune, tot te autosabotezi, prin faptul ca ii dai idei. Acuzatiile repetate pot deveni programe negative in soft-ul psihologic al celui care suporta acuzatiile. Prin urmare, orienteaza comportamentul in directia prezisa. Fenomenul se mai numeste profetie autoimplinita.

CUM TINEM IN FRAU GELOZIA OBSESIVA?

Factorul declansator este clipa in care incepe sa ti se para ca balanta inclina in defavoarea ta. Concret, daca apare interesul pentru altcineva, tu intri in stare de alerta si in secunda urmatoare mintea ta o ia razna: Aha! Nu ma mai prefera, nu-i sunt suficienta, incepe sa ma dea la o parte…! Intamplarea in sine este mai putin importanta, desi uneori poate fi relevanta.

Situatiile care seamana cu ceva din trecut au potential catastrofic. Imediat iti dai seama ca ai mai patit asta candva si stii deja ce catastrofa urmeaza. Oare ce ti s-ar raspunde daca ai spune cu voce tare rationamentul de mai sus? Te poti insela, exagerezi si niciun cataclism nu e pe cale sa se dezlantuie.

Decat sa fii contrazisa, mai bine taci. Tu deja esti patita si ai invatat sa sufli si in iaurt, dar nu oricum, ci cu maxima precautie. Din pacate, oricum ar fi, tu tot te consumi inutil in aceasta lupta imaginara. In realitate, nu poti controla preferintele si sentimentele celuilalt, uneori nici pe ale tale. Chiar crezi ca daca iubitul tau vrea sa te insele, il poti impiedica in vreun fel?

UNDE E IUBIRE, E SI GELOZIE?

Consolarea cu iubirea adevarata este o scuza buna, dar nu tine mult. Se vede din priviri ca te place… Sigur este ceva intre voi!

Complimentul ascuns transpare vag, dar lasa un gust dulceamar. Gelozia complimenteaza si jigneste deopotriva, servind precum dusul scotian – una calda, una rece. Asa cum complimentul incalzeste, suspiciunea racoreste, dar de la un punct acreste. Pentru ca neincrederea agaseaza si sufoca, gelozia mai mult strica. Pe terenul fertil al iubirii cresc roade bogate, dar gelozia este buruiana!

In schimb, cu mult mai profitabil ar fi sa-ti cunosti si sa-ti asumi cu demnitate propriile tale vulnerabilitati. Cand te cuprinde gelozia, ocupa-ti mintea cautand raspunsurile cu adevarat importante.

Esti constienta de calitatile si defectele tale? Care sunt nevoile tale? Dar disponibilitatea ta, ce oferi partenerului in relatie? Cat cunosti din nevoile lui? Care crezi ca sunt motivele pentru care te-a ales? Devenind constienta de farmecul tau, pune-ti in valoare ce ai mai bun si aminteste-ti ca frumusetea adevarata vine din interior.

PRIMUL FALS SEMNAL DE ALARMA

Desi se stie ca frenezia indragostirii nu este vesnica, linistea care se asterne dupa furtuna alarmeaza majoritatea cuplurilor. Slabirea entuziasmului nu trece neobservata si se confunda cu disparitia iubirii. Pericolul despartirii planeaza asupra relatiilor care intra pe nepregatite in aceasta faza de platou, in care senzatiile viscerale pierd din intensitate.

Cand se linistesc fluturasii din stomac, imbratisarile prelungi si sarutarile pasionale se raresc, cand se mai diminueaza si din interesul pentru sex, altfel spus, cand iubirea romantica s-a consumat, te intrebi fara sa vrei daca asta a fost tot. Trecerea de la indragostire la atasamentul de durata necesita cunoasterea si acceptarea unor conditii. Nu ma refer aici la regulile de convietuire, desi sunt la fel de importante.

Fiziologic vorbind, creierul nu poate suporta experienta indragostirii mai mult de cateva luni. Chimia caracteristica etapei romantice de inceput chiar este biologie pura. Emotiile viscerale sunt rezultatul unui aflux hormonal, pe care organismul il poate intretine un interval limitat de timp. Ironia sortii este ca relatia odata inceputa antreneaza eforturi sustinute ca sa treaca testul timpului.

Compensator, daca reuseste sa supravietuiasca si dupa ce apune iubirea romantica, iti poate asigura sentimentele durabile de calm si stabilitate la care aspiri. Asadar, iubirea adevarata si profunda se deosebeste de experienta indragostirii, dar o poate continua cu succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top