Exfolierea – refresh la îndemână

BlogLeave a Comment on Exfolierea – refresh la îndemână

Exfolierea – refresh la îndemână

Secretul tinereții pielii sau doar o formă de a da din când în când un refresh bine meritat chipului tău, exfolierea este, cu siguranță, un ritual de frumusețe obligatoriu.

Fie că e vorba de produse cosmetice de marcă, fie că o faci acasă, folosind tehnici şi ingrediente de pe vremea străbunicilor noastre, fie că ai trecut deja într-o fază superioară, apelând la peeling-ul chimic, exfolierea este, înainte de toate, o formă de curăţare şi reîmprospătare a tenului.

Fiind cel mai mare organ al corpului, dar şi cel mai expus, pielea este afectată zilnic atât de factori externi, cum ar fi poluarea, razele UV, vântul, praful etc., cât şi de factori interni – din acest punct de vedere ea este şi un barometru al stării de sănătate a organismului –, toate acestea lăsând adesea urme vizibile. Vestea bună este că pielea poate fi reîmprospătată, iar unul dintre procedeele la îndemână şi care realizează cu succes acest lucru este exfolierea.

Ce este

Deşi acum poţi cumpăra „peeling la borcan“, exfolierea nu este deloc un procedeu cosmetic recent, fiind folosită în ritualurile de înfrumuseţare încă din timpuri străvechi. Astfel, exfolierea devine din ce în ce mai importantă pe măsură ce tenul se maturizează, procesul metabolic la care este supusă pielea încetineşte, iar stratul de celule moarte rămâne cumva „lipit“, fiind nevoie de un ajutor exterior pentru ca acesta să fie îndepărtat şi pentru a permite noului strat de celule sănătoase „să iasă la rampă“.

Atunci când nu este îndepărtat regulat, pe lângă faptul că stratul de celule moarte împiedică practic absorbţia produselor zilnice de îngrijre a tenului, acesta acţionează şi ca o plasă în care rămân prinse diverse „deşeuri“, cum ar fi praful şi alte impurităţi. Îndepărtarea stratului superficial al pielii, fie că e mecanică, fie chimică, cere, de cele mai multe ori, o pregătire suplimentară, pentru ca porii să se deschidă mai bine şi exfolierea să fie eficientă.

Tipuri de exfoliere

Exfolierea – cunoscută şi sub denumirea de gomaj sau gommage (în limba franceză) sau peeling (în engleză) –, atunci când este practicată regulat, are efecte benefice asupra pielii de pe întregul corp, făcând ca aceasta să-şi păstreze aspectul tânăr.

Deşi au acelaşi scop, cele două pocedee sunt diferite – în timp ce pentru peeling se folosesc aparate şi produse speciale şi este nevoie de un specialist, gomajul este o curăţare profundă a tenului, prin masajul zonei tratate, cu ajutorul unor produse cosmetice specifice, cum ar fi cremele şi gelurile abrazive. În al doilea rând, exfolierea diferă în funcţie de zona corpului căreia îi este adresată.

Astfel, procedeele şi produsele folosite diferă şi ele când vine vorba de gomajul feţei şi cel al corpului. Aceeaşi diferenţiere se poate aplica şi pentru cele mai „uscate“ zone ale corpului, cum ar fi tălpile, coatele şi genunchii. În plus, tehnicile de gomaj şi produsele folosite diferă şi în funcţie de tipul de piele.

În timp ce metodele clasice de exfoliere, ce pot fi puse cu uşurinţă în practică acasă şi care, în general, nu necesită mai mult de un produs de gomaj şi o lufă bună, alte metode, puţin mai drastice, sunt efectuate doar în cabinete medicale, sub atenta supraveghere a personalului specializat.

În această categorie intră în special procedurile ce ţin de peeling, care poate merge de la peeling-ul biologic sau enzimatic (sunt folosite enzime din fructe), peeling mecanic (cu agenţi abrazivi), peeling vegetal (cu acizi AHA din fructe) şi până la peelingul cu laser (o procedură dureroasă, ce necesită anestezie locală). Ca şi în cazul gomajului, peelingul poate fi aplicat, la rândul său, şi pe alte zone ale corpului, cum ar fi pe gât, decolteu, spate, călcâie etc.

Beneficii

Îndepărtând stratul de celule moarte, exfolierea permite, aşadar, ca un nou strat de piele să iasă la suprafaţă. Pe lângă senzaţia imediată de prospeţime, exfolierea are şi alte efecte benefice din punct de vedere cosmetic şi nu numai: prin îndepărtarea stratului superficial al epidermei, porii nu mai sunt încărcaţi de sebum şi astfel nu mai au nici acel aspect atât de inestetic al tenului cu pori deschişi.

În plus, o exfoliere regulată grăbeşte procesul de reînnoire a celulelor pielii, permiţând ca aspectul mai fin şi mai tânăr al tenului să ia locul celui tern şi ridat. Efectul acesta nu este benefic doar atunci când vine vorba de netezirea ridurilor fine, ci şi în cazul pigmentării, exfolierea fiind cunoscută ca una dintre modalităţile cele mai folosite pentru a scăpa de petele pigmentare nedorite şi pentru a-i reda tenului uniformitatea.

Peelingul, pe de altă parte, este responsabil cu o exfoliere în profunzime; în cadrul acestei proceduri se poate îndepărta mai mult decât primul strat de celule al pielii, elastina şi colagenul regenerându-se mult mai uşor.

Produse cu rol exfoliant

Pe lângă exfolierea cu măşti de faţă făcute în casă, ca pe vremea bunicii – cu mălai, sare, ovăz, zahăr brun sau zaţ de cafea în diverse combinaţii cu miere, iaurt, zeamă de lămâie – mai poţi apela şi la produsele cosmetice special concepute pentru asta.

Trebuie să te asiguri că ştii ce tip de ten ai şi să nu uiţi că produsele de exfoliere sunt de două feluri, exfoliante mecanice şi exfoliante chimice, şi că cele pentru corp nu se pot folosi şi pe faţă, mai ales dacă e vorba de produse ce nu provin din bucătăria proprie şi sunt, în schimb, exfoliante ce conţin agenţi abrazivi puternici.

Produsele exfoliante mecanice sunt printre cele mai cunoscute, pentru că multe dintre cosmeticele din baia ta (geluri de duş, produse demachiante etc.) conţin deja şi agenţi abrazivi. Acestea sunt destinate folosirii zilnice, iar exfolierea produsă este una mai degrabă uşoară, fiind realizată de acţiunea agenţilor exfolianţi în combinaţie cu forţa de frecare cu care contribui şi tu.

Exfoliantele chimice diferă prin faptul că toată treaba este făcută de agenţii chimici conţinuţi în aceste produse. Aceşti exfolianţi sunt, în general, acizi care acţionează ca un „dizolvant“, îndepărtând astfel stratul de celule moarte. Pentru rezultate optime, şi dacă tipul de ten îţi permite, poţi combina cu succes aceste două tipuri de exfoliere în cadrul ritualurilor tale de înfumuseţare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top