ETICHETA – Lectură obligatorie

BlogLeave a Comment on ETICHETA – Lectură obligatorie

ETICHETA – Lectură obligatorie

Denumirea generică a unui aliment (spre exemplu: pâine, cârnaţi, prăjitură, etc.) nu reprezintă un criteriu sigur şi potrivit de apreciere a calităţii nutritive a acelui aliment, decât dacă sunt cunoscute și compoziţia, calitatea ingredientelor şi modul de preparare.

Nici un aliment, chiar valoros nutriţional, nu poate avea efecte benefice pe termen lung asupra sănătăţii decât dacă este parte a unei diete diversificate şi echilibrate, în cadrul unui stil de viaţă activ. Orice dietă construită doar pe baza denumirilor generice ale alimentelor nu poate fi sănătoasă. Acest mod de abordare creează grave confuzii asupra calităţii nutriţionale a fiecărui aliment, luat individual sau, în cadrul componenţei şi asocierii acestora în diferite diete.

Denumirea generică a alimentului

– Nu transmite informaţii nutriţionale corecte, datorită faptului că sub aceeaşi denumire se pot ascunde zeci, chiar sute de produse alimentare diferite compoziţional şi din punct de vedere al calităţii lor nutriţionale. Pâinea poate avea spre exemplu compoziţii extrem de diferite, iar calitatea lor nutriţională depinde de ingredientele utilizate şi de tehnologia de preparare (industrială monofazică sau polifazică, artizanală, casnică). De asemenea, crenvurşti și parizerul au compoziţii diferite în funcţie de producător şi foarte diferite de reţetele originale.

– Nu respectă cerinţa legală de autenticitate a alimentelor:

Astfel noi produse alimentare păstrează aceeaşi denumire cu cea a alimentului originar, autentic, fără să respecte compoziţia şi tehnologia de fabricare a produsului copiat, de multe ori falsificat (exemplu: cozonac tradiţional cu E-uri, sucuri de fructe fără fructe, produse din carne fără carne, ş.a.);

– Nu poate fi utilizată în alcătuirea şi prescirerea dietelor, atât pentru oamenii sănătoşi cât şi pentru suferinzi, datorită confuziilor nutriţionale create de neconcordanţa între denumirea alimentului, compoziţia şi calitatea ingredientelor folosite, tehnologia de fabricare, în realitate denumirea generică acoperind un număr mare de alimente diferite nutriţional. Efectele unor astfel de diete pot fi extrem de dăunătoare sănătăţii;

– Este utilizată ca instrument de marketing și promovare a alimentelor, creând confuzii grave asupra calităţii nutriţionale a hranei şi asupra comportamentului de cumpărare, consum şi, în final, asupra sănătăţii consumatorului;

1. Citirea etichetei alimentelor şi interpretarea acesteia

Pentru a putea evalua calitatea unui aliment şi raportul calitate / preţ, înainte de a-l cumpăra, este absolut necesar să citim eticheta aplicată în mod obligatoriu pe ambalaj. Trebuie să ştim că atributele calitative senzoriale şi nutriţionale depind de calitatea ingredientelor, aditivilor, aromelor utilizate în fabricarea alimentului, precum şi de tehnologia de fabricaţie a acestuia (exemplu: alimentele păjite, sărate, cu prea multe grăsimi, în special grăsimi animale sau artificiale, bogate în zaharuri, îndulcitori artificiali, conservanţi etc.).

Pe ambalajul alimentului vom urmări mai multe categorii de indicatori: termenul de valabilitate, eticheta compoziţională, eticheta nutriţională, menţiunile privind alergenii, indicaţii de păstrare, preparare și consum, coordonatele precise şi reale ale fabricantului.

2. Termenul de valabilitate

Ne oferă informaţii necesare prospeţimii şi inocuităţii alimentului, cu efecte imediate şi directe asupra sănătăţii (intoxicaţii, toxiinfecţii alimentare). Nu cumpăraţi alimente cu termen de garanţie sau valabilitate depăşit, modificat şi supraştampilat cu alte date decât cele originale. Urmăriţi dacă alimentul a fost corect depozitat, în locuri special amenajate comerţului cu alimente (lipsite de insecte, rozătoare etc.), ferit de căldură, raze solare şi umiditate, refrigerat, congelat.

Citiţi cu atenţie datele menţionate pe etichetă: „de consumat până la …….”, sau „de consumat de preferinţă înainte de …..”. Durata congelării şi cea de preparare menţionate pe etichetă sunt foarte importante pentru prevenirea degradării microbiene. Citiţi cu atenţie indicaţiile de conservare şi preparare.

3. Eticheta compoziţională

Este obligatorie conform legilor în vigoare şi trebuie să cuprindă lista ingredientelor, aditivilor şi aromelor, după ponderea utilizării lor în produs şi în ordine descrescătoare. Gramajul trebuie să fie corect inscripţionat şi să corespundă, cu anumite toleranţe, realităţii.

Toate componentele, inclusiv apa, folosite în fabricaţia alimentului trebuie să figureze pe etichetă. Aditivii alimentari, E-urile, pot fi inscripţionaţi fie sub forma codului alfanumeric european (ex. E.102), fie sub denumirea chimică (ex. Tartrazină).

4. Menţionarea alergenilor

Dacă alimentul conţine ingrediente sau substanţe alergene (ex.: soia, arahide, lapte, ouă, muştar etc.), sau contraindicate celor cu intoleranţe alimentare (la lactoză, gluten, fenilalanină etc), acestea trebuie menţionate într-o etichetă distinctă.

5. Eticheta nutriţională

În cazul menţiunilor de sănătate existente pe ambalajul unui alimentar, eticheta nutriţională devine obligatorie (cf. Reg. U.E. 1924/2006). Aceasta va prezenta conţinutul în nutrienţi raportat la 100 g de produs şi la o porţie.

Iată un exemplu de etichetă nutriţională.

Eticheta nutriţională precizează valorile energetice şi cantităţile de grăsimi, glucide, proteine, fibre alimentare, vitamine şi săruri minerale exprimate în procente faţă de doza zilnică recomandată şi valoarea calorică.

6. Imaginile prezente pe etichetă

Imaginile prezente pe etichetă trebuie să corespundă compoziţiei şi provenienţei materiilor prime utilizate. Astfel, dacă un iaurt este doar aromatizat cu aroma de căpşuni, eticheta nu trebuie să conţină o ilustraţie a fructului, pentru a nu induce în eroare consumatorul.

Dacă se înlocuieşte un produs costisitor cu altul, eticheta trebuie să conţină această specificaţie. Spre exemplu margarina amestecată cu unt. Dacă un produs conţine apă adăugată, în plus faţă de cea existentă normal în acel aliment, atunci acest lucru trebuie specificat pe etichetă, ca în cazul apei injectate în specialităţile de carne (jambon).

Trebuie respectată denumirea de origine (ex: şunca de Parma, Şampanie, Cognac, etc.) și reţetele originale veritabile (autenticitate – fals).

Când nu sunt respectate aceste cerinţe, alimentele suferă procesul fraudulos de falsificare.

În UE, din luna decembrie 2014, băuturile ce conţin mai mult de 15 mg cofeină la 100 ml vor fi etichetate obligatoriu cu logo-ul: „Conţinut ridicat de cofeină. Nu este recomandat copiilor şi gravidelor”.

De asemenea, în prezent, este obligatoriu să se specifice pe etichetă şi conţinutul de sodiu exprimat ca sare (clorura de sodiu) sau ca atare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top