Epilatul total si sanatatea sexuala

Sanatate sexualaLeave a Comment on Epilatul total si sanatatea sexuala

Epilatul total si sanatatea sexuala

John Ruskin a fost un reputat artist, critic de arta si autor, care a trait la finele secolului al XVIII-lea. Majoritatea coplesitoare a nudurilor, atat feminine, cat si masculine, pe care le lua in discutie, erau reprezentate fara par pubian. Intrucat nu vazuse in viata lui o femeie dezbracata in realitate, in noaptea nuntii a fost atat de socat sa descopere parul pubian al proaspetei sale sotii, Effie, incat a respins-o si a anulat casatoria!

In Europa, totusi, lipsa parului pubian nu era nici pe departe o regula. Desi in tarile arabe si asiatice era un obicei care tinea de traditie si religie, in Vest s-a impus doar odata cu moda costumelor de baie din ce in ce mai minuscule.

S-a demonstrat stiintific ca parul pubian emana feromoni, care provoaca atractie si dorinta sexuala. In general, are rolul de a proteja zonele intime. Exista insa si opinia conform careia existenta parului pubian faciliteaza imbacsirea lui cu secretii inghinale, transpiratie, menstruatie, favorizand iritatiile si infectiile, ca sa nu mai vorbim de factorul estetic.

LA CE RISCURI TE EXPUI?

Epilarea totala in zona inghinala a castigat foarte mult teren mai ales din motive estetice, insa ea prezinta si unele riscuri. Parul pubian este, de cele mai multe ori, foarte gros si bine implantat in piele. Porii adanci care raman in urma indepartarii lui devin foarte vulnerabili in fata multitudinii de bacterii si microbi care exista din abundenta in aceasta zona.

Pot aparea infectii cu stafilococ ce provoaca foliculita, care se caracterizeaza prin aparitia unor basicute infectate la radacina firului de par. Un alt pericol este celulita infectioasa, care provoaca inflamatia acuta a straturilor subcutanate, insotita de durere, roseata, tumefactie si caldura locala.

Riscul contaminarii cu veruce (negi) si herpes exista chiar si daca se utilizeaza ceara si ustensile de unica folosinta – spun specialistii. Dar cea mai periculoasa este bartholinita, inflamarea si infectarea glandelor Bartholin, care in mod normal secreta lichidele de lubrifiere vaginala si care devin foarte expuse in lipsa parului pubian.

Studii efectuate de oamenii de stiinta din Australia intre 1997 si 2003 arata ca, in urma epilarii totale, cazurile de gonoree si chlamydia au crescut vertiginos, insa au disparut cele de paduchi pubieni.

CU PAR SAU FARA PAR?

Dupa cum se poate observa, riscurile majore apar in legatura cu lipsa unei igiene stricte. Este foarte important ca, inainte de epilare, sa cureti foarte bine zona, eventual folosind un produs special, cum ar fi gelurile pentru zona intima.

Dupa aceea, va trebui sa dezinfectezi cu multa atentie locul, folosind alcool medicinal si chiar apa oxigenata. Ustensilele pe care le utilizezi sa fie cat mai sterile. Aparatul de epilat, chiar daca este personal, trebuie curatat de fiecare data.

Daca te epilezi la salon, asigura-te ca ceara este de unica folosinta, iar cosmeticiana s-a spalat bine pe maini. Dupa indepartarea parului, va trebui din nou sa dezinfectezi zona cu spirt si apa oxigenata, dupa care vei folosi o crema cicatrizanta si lenjerie din bumbac curata, alta decat cea pe care o purtai inainte de epilat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top