Elimina acneea de pe spate

Frumusete SanatateLeave a Comment on Elimina acneea de pe spate

Elimina acneea de pe spate

Acneea reprezinta una dintre problemele cel mai des intalnite ale pielii. Este foarte frecventa la tineri, incepand cu 12-13 ani, dar poate sa apara chiar si dupa 30 de ani. Se poate manifesta prin puncte albe, puncte negre, mici papule sau cosuri pline de puroi cu leziuni de culoare rosie.

Formele mai grave sunt reprezentate prin noduli durerosi si consistenti, numite chisturi. Cea mai comuna forma de acnee este acneea vulgaris. Acneea poate sa apara mai ales pe fata, dar se poate dezvolta si pe spate, umeri, picioare, torace sau fese. In cele mai multe cazuri, tinde sa dispara dupa un anumit timp, dar daca nu este tratata in mod corect poate lasa semne profunde si inestetice pe piele.

CARE SUNT CAUZELE?

Fiecare centimetru patrat al pielii contine circa 100 de glande sudoripare si 15 glande sebacee. Acestea din urma sunt situate la baza firului de par si produc substanta numita sebum, care impreuna cu transpiratia formeaza pe toata suprafata corpului un fel de bariera impotriva bacteriilor, parazitilor si a ciupercilor.

In anumite situatii (pubertate, menopauza), glandele sebacee produc mai mult sebum decat normal, ca urmare a modificarilor hormonale importante, cum ar fi: cresterea nivelului de hormoni androgeni la pubertate (hormoni masculini care sunt prezenti si la femei, dar intr-o concentratie mai mica) sau cresterea nivelului de progesteron in timpul menopauzei.

S-a demonstrat ca persoanele care sufera de acnee au o anumita sensibilitate la acesti hormoni, dar nu este foarte clar de ce aceste manifestari se prezinta numai la anumite persoane, iar la altele nu. Se pare ca responsabila de producerea acneei este o combinatie de mai multi factori:

FACTORII GENETICI. Tipul de piele grasa poate fi ereditar, dar nu s-a demonstrat ca poate produce acnee.

PRODUCTIA HORMONALA EXCESIVA. Nu toate persoanele cu acnee au dozajele hormonale crescute.

FACTORII DIETETICI. Se pare ca un consum excesiv de grasimi, dulciuri, fainoase, condimente, alcool, lactate are o influenta directa asupra glandelor sebacee, provocand sau accentuand acneea.

FACTORII INTESTINALI. Constipatia poate provoca acneea, deoarece nu sunt eliminate din corp toate toxinele acumulate. Alte cauze – o igiena necorespunzatoare sau inceputul folosirii pilulelor anticonceptionale.

MEDICINA PSIHOSOMATICA pune accentul pe unitatea dintre minte si corp si pe interactiunea dintre ele. Spiritul actioneaza prin corp. Exista factori psihologici (stres, conflict inconstient, teama, neincredere in sine, nemultumiri, resentimente) care contribuie la aparitia anumitor tulburari psihosomatice. Acneea este considerata ca fiind legata de sfera sexuala, ca un foc, un conflict profund intre dorinta de iubire si teama de a o face cunoscuta celorlalti.

CE DE FACUT?

In primul rand, adresati-va unui medic dermatolog sau chiar ginecolog, pentru a face o evaluare cat mai corecta a situatiei dumneavoastra.

Pentru igiena folositi sapunuri si lotiuni neutre specifice; nu folositi sapunuri antibacteriene, care nu fac altceva decat sa deshidrateze pielea. Evitati expunerea la soare. Daca pielea este iritata, folositi produse calmante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top