Dependenta de sex

Life SanatateLeave a Comment on Dependenta de sex

Dependenta de sex

Activitatea sexuala ajuta la reglarea echilibrului hormonal. In timpul actului sexual se intensifica frecventa cardiaca si creste fluxul sanguin. Astfel, tesuturile primesc o cantitate mai mare de oxigen, substante nutritive si endorfine. Prin urmare, se instaleaza o stare de bine, care elimina stresul si oboseala, macar pentru un timp.

O femeie satisfacuta in plan sexual va dezvolta sentimente de afectiune, va fi mai calma, mai iubitoare si mai tandra. Pe acest fond, se poate activa si instinctul matern. In plus, dupa un contact sexual finalizat cu orgasm, numarul anticorpilor din sange se dubleaza, ceea ce intareste organismul, crescandu-i imunitatea.

Suna deja a reclama?

Instinctiv, repetam comportamentele care aduc placere. Cautarea placerii sexuale are legatura cu circuitul recompensei. Psihologic, repetarea actului sexual cauta beneficiul placerii. Fiziologic, cresterea testosteronului din constelatia hormonala amplifica tendinta de cautare a placerii sexuale.

DEPENDENTA DE SEX

Presupune pierderea controlului asupra comportamentului, asemanator cu meca nismul implicat in dependenta de substante. De regula, adictia interfereaza cu celelalte planuri, generand probleme sociale, familiale si profesionale. Comportamentul compulsiv, imposibil de stapanit prin vointa, este componenta definitorie a dependentei. O preocupare permanenta si cautarea obsesiva a activitatii sexuale este dependenta doar in masura in care nu poate fi controlata.

Pe de alta parte, nevoia compulsiva pentru un act sexual normal nu poate fi considerata perversiune. In termeni clinici, se considera ca sapte sau mai multe orgasme pe saptamana ar putea indica o compulsiune sexuala. Esenta dependentei ramane lipsa controlului asupra comportamentului, care devine repetitiv, in ciuda inconvenient elor. Tentativele de a te impotrivi dependetei produc frustrare si disconfort.

Daca cedezi impulsului, te eliberezi de tensiune, dar risti sa cazi in capcana repetitiei incontrolabile a unui comportament. Desi apar sentimente de vinovatie, acestea nu previn recidivele. Nevoia de a trece la act tinde sa se acutizeze in perioadele stresante, marcate de anxietate si stari depresive. Daca, spre disperarea ta, toate eforturile de a-ti controla impulsurile sexuale sunt sortite esecului, este posibil sa fie vorba deja de o dependenta…

O femeie dependenta de sex ar putea lua prin surprindere chiar si un barbat extrem de viril, cu apetitul ei insatiabil.

Cu greu, ii poate face fata cineva.

SI TOTUSI…
Dependenta de sex este un diagnostic controversat. Exista persoane a caror viata sta sub semnul sexualitatii. Adictia sexuala nu se regaseste in manualul american de referinta pentru tulburarile mintale (DSM IV). Tulburarile recunoscute sunt devierile sexuale, perversiunile cunoscute sub denumirea de parafilii: exhibitionismul, voyeurismul, sadismul, masochismul, fetisismul, necrofilia, zoofilia, pedofilia etc.

Toate se insotesc de fantezii excitante, intense si recurente, impulsuri si puneri in fapt ale acestora, in detrimentul propriei persoane sau al celor implicati.

Impulsul sexual excesiv a fost recunoscut ca fiind o tulburare mintala. Nimfomania si satiriazisul sunt afectiunile echivalente ale femeilor, respectiv barbatilor care manifesta un interes exagerat pentru sexualitate. Acestea sunt cuprinse in clasificarea internationala a maladiilor mintale (ICD 10).

Tabloul clinic al nimfomaniei trimite la adictia sexuala. Activitatea sexuala excesiva provine dintr-o dorinta obsesiva de a avea relatii sexuale. Uneori, nimfomania este mai degraba un fel de exhibitionism. In acest caz, satisfactia sexuala deriva din expunerea nuditatii corporale, a zonelor erogene sau a organelor genitale, actul sexual in sine neavand o valoare deosebita.

In unele cazuri, libidoul creste pana la necesitatea de a intretine un contact sexual zilnic sau chiar de mai multe ori pe zi. Termenul libido desemneaza dorinta de satisfacere a instinctului sexual. Impulsul sexual prea puternic ridica probleme atunci cand perturba armonia cotidiana, calitatea muncii, sanatatea, relatiile cu cei din jur.

Exista o deosebire intre femeile cu libido crescut si nimfomane. O femeie normala isi doreste o relatie in care sa se implice afectiv, sa iubeasca si sa se simta iubita de acelasi barbat. In schimb, nimfomanele cauta satisfactia mereu in alta parte, fara sa isi doreasca o relatie stabila.

ISTORIA NIMFOMANIEI

De-a lungul timpului, nimfomania a fost abordata ca afectiune organica, tulburare psihica si chiar subiect de ironie. Dar, nimfomania este in esenta o disfunctie de natura mentala. Desi se manifesta printr-o preocupare excesiva de a intretine contacte sexuale, are la baza o insatisfactie sexuala continua. Specialistii iau in calcul o combinatie de mai multi factori, de natura hormonala, fiziologica, si psihologica.

Androgenii sunt hormonii sexuali care joaca rolul principal in dezvoltarea si manifestarea apetitului sexual. Un exces de testosteron se asociaza cu o crestere a libidoului. Anomalii ale creierului pot aparea ca urmare a unei boli sau a unui accident. Boli precum epilepsia, scleroza multipla sau dementa se asociaza frecvent cu nimfomania. Substantele produse de creier, precum dopamina, serotonina si noradrenalina influenteaza sexualitatea.

Dopamina este substanta chimica care genereaza senzatiile de placere, fiind responsabila pentru dorinta sexuala. Un exces al acestui neurotransmitator alimenteaza o stare de obsesie sau dependenta de sex. La nivel psihologic, traumele timpurii sunt o cauza probabila. Multe dintre nimfomane au fost victimele unei educatii stricte, de care astfel se elibereaza, in timp ce altele au suferit traume psihice fizice si sexuale (violuri, pedofilie, violente fizice).

De aceasta afectiune mai sufera si femeile care s-au lovit de refuzuri repetate din partea barbatilor. In plus, o viata sexuala intensa si variata devine un refugiu pentru singuratate. Efectele secundare apar indiferent de cauze. O asemenea disfunctie de ordin sexual poate genera noi probleme.

Situatia se tine sub control prin metode precum psihoterapia individuala, de familie sau cu grup de sprijin si tratament medicamentos. Cel mai important este ca suferinta sa fie constientizata si astfel sa se gestioneze dorinta de a intretine contacte sexuale permanente. Un alt risc major asociat este predispozitia de a contacta boli cu transmitere sexuala.

HORMONII DETIN PUTEREA!

Libidoul este influentat de nivelul hormonilor sexuali din organism. Stiai ca apetitul tau pentru sex variaza si in functie de oscilatiile hormonale asociate ciclului menstrual? De regula, apetitul sexual creste inainte de ovulatie. Femeile se simt adesea mai atractive in perioada fertila, se imbraca mai provocator, sporind astfel sansele gasirii unui partener potrivit.

Estrogenul produs de ovare sporeste lubrifierea vaginului si sensibilitatea clitorisului. Testosteronul este principalul hormon responsabil de reglarea apetitului sexual. A fost dovedita efi cienta tratamentului cu testosteron pentru imbunatatirea vietii sexuale a femeilor cu un libido scazut.

Desi hormonii determina apetitul sexual, contextul social, afectiv si psihologic completeaza tabloul. Imaginea de sine si nevoia de confi rmare a propriei atractivitati sunt cel putin la fel de importante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top