Chlamydia trachomatia

Sanatate sexualaLeave a Comment on Chlamydia trachomatia

Chlamydia trachomatia

Cat sunt ele de mici, unele bacterii pot face ravagii pe unde ajung in organismul nostru. Este si cazul Chlamydiei trachomatis, o bacterie care afecteaza zona genitala, si care se poate transmite numai prin contact sexual neprotejat sau de la o mama infectata la fat, in timpul nasterii.

In jur de 90% dintre cazuri nu prezinta niciun simptom, iar complicatiile pot aparea pe nepusa masa si aparent fara nicio legatura cu tabloul general al sanatatii persoanei in cauza. Un sistem imunitar puternic insa este capabil sa tina la distanta infectarea cu aceasta bacterie.

CU SIMPTOME SAU FARA

Dupa infectarea cu Chlamydia, simptomele pot aparea dupa o saptamana, dupa o luna sau mai multe ori chiar niciodata. Pana la 90% dintre persoanele afectate nu prezinta niciun simptom. Persoanele care obisnuiesc sa aiba mai multi parteneri sexuali si contacte neprotejate, ar trebui sa stie ca prezenta acestei bacterii in zona genitala mareste, de asemenea, si riscul infectarii cu virusul imunodeficientei umane (HIV).

La femei, chlamydioza se manifesta prin usturimi sau dureri la urinat, urina tulbure, pierderi vaginale anormale, sangerari intre ciclurile menstruale, mancarimi genitale, dureri abdominale joase, inflamarea glandelor bartoliniene, febra, oboseala si – in mod neasteptat -conjunctivita.

Nici la barbati nu e mai blanda. Infectia poate da usturime sau senzatie neplacuta in timpul urinatului, urina tulbure, secretii apoase sau vascoase la nivelul penisului, cruste pe capul penisului, sensibilitatea anusului sau scrotului si, de asemenea, conjunctivita.

COMPLICATII POSIBILE

Atunci cand mama este afectata, dar nu stie, neavand simptome, boala poate fi transmisa copilului, la nastere. In acest caz, infectia se manifesta la nivelul ochilor, rectului, vaginului si peretelui posterior al gatului. Intre 30 si 40% dintre acesti nou-nascuti dezvolta complicatii, cum ar fi conjunctivita sau pneumonia. Dintre toate antibioticele care ataca aceasta bacterie, bebelusii pot fi tratati numai cu Eritromicina.

TRATAMENT

Desi infectia poate da simptome extrem de suparatoare, ea se trateaza relativ usor, cu antibiotice ca Azitromicina, Doxiciclina, Amoxicilina sau Eritromicina. Tratamentul care ti se potriveste cel mai bine va fi stabilit de medic in urma analizelor.

Daca exista parteneri sexuali care nu au simptome, ei vor lua tratamentul, de asemenea. Dupa terminarea acestuia, se vor repeta analizele, pentru a verifica daca s-a produs vindecarea. Faptul ca ai scapat o data de aceasta bacterie, nu garanteaza ca ea nu va mai putea aparea si altadata.

EXISTA CAUZE EMOTIONALE?

In primul rand, stresul – care duce la scaderea activitatii sistemului imunitar – deschide o poarta catre infectia cu aceasta bacterie, si nu numai. Simptomele specifice sunt caracteristice unei perturbari a elementului subtil foc – febra, mancarimi, conjunctivita.

Aceasta arata ca in persoana afectata exista o stare de manie in ceea ce il priveste pe partenerul de sex opus. Sentimentele de ostilitate, chiar ura, gelozia intensa cu tendinte de razbunare pot crea o bresa la nivel fizic prin care infectia cu Chlamydia devine mult mai probabila.

CE N-AI STIUT DESPRE CHLAMYDIA

1 Este una dintre cele mai frecvente boli cu transmitere sexuala din toata lumea. In SUA este cel mai des mai intalnita; acolo exista centre speciale pentru analize, unde femeile active sexual pana la varsta de 25 de ani trebuie sa se testeze cel putin o data pe an.

2 De multe ori, neavand simptome, ea poate ramane netratata ani de zile, si afecteaza la femei trompele uterine (salpingita), iar la barbati epididimul sau glanda prostata. In consecinta, ea poate afecta fertilitatea cuplului.

3 Infectia cu chlamydia mareste riscul aparitiei unei sarcini extrauterine.

4 Pe toata durata tratamentului, medicii recomanda abstinenta sexuala.

5 Chlamydia trachomatis nu poate supravietui in afara corpului, ea se dezvolta si se multiplica doar in interiorul celulelor corpului uman.

6 Chlamydia mareste riscul infectiei cu gonococ, cunoscuta sub numele de gonoree. Gonococul poate supravietui pentru intervale scurte de timp si in conditii de mediu exterior, deci contaminarea poate avea loc prin atingerea cu obiecte infectate – un prosop, o jucarie sexuala etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top