Candidoza vaginala

Sanatate sexualaLeave a Comment on Candidoza vaginala

Candidoza vaginala

Ciuperca numita candida albicans traieste in mod normal in organismul uman in gat, gura, tract intestinal si vagin – dar in cantitati mici, si care sunt tinute sub control de bacteriile aflate la fata locului, despre care poate ai auzit: Lactobacillus acidophilus, B. bifidum, Lactobacillus bulgaricus, S. thermophilus si L. salivarius. Impreuna cu aceste bacterii, candida mentine valoarea pH-ului in limite care protejeaza corpul de infectii.

Dar de indata ce echilibrul acestor bacterii a fost destabilizat din diferite motive, candida se dezlantuie, provocand diferite neplaceri. La femei, se poate manifesta ca o scurgere vaginala de o consistenta branzoasa, urat mirositoare, care da o senzatie de mancarime si iritatie, durere la urinare sau in timpul contactului sexual. De asemenea, sindromul premenstrual este agravat.

La barbati, poate da inflamarea penisului, scurgeri uretrale, mancarimi si, eventual, o inrosire a pielii in zona. Exista insa si un procent mare de cazuri care nu au neaparat simptome, dar se pot transmite pe cale sexuala. Daca nu este tratata la timp, sistemul imunitar poate ceda, infectia raspandindu-se astfel in tot corpul.

Pot aparea atunci simptome ca: oboseala, ameteala, dezorientare, lipsa puterii de concentrare, schimbarea brusca a dispozitiei, dureri de cap, depresie, dureri de urechi, tuse, surzenie, lacrimarea sau senzatia de ardere la nivelul ochilor, dureri musculare, iritabilitate, pofta de dulciuri, eczema, psoriazis, multiple alergii, infectii fungice, sensibilitate crescuta la mancare si substante chimice.

CAUZE FIZICE SI PSIHOLOGICE

In primul rand, candidoza apare odata cu scaderea imunitatii organismului datorata anemiei, racelilor frecvente, unei infectii cronice sau acute, in caz de diabet netratat sau a oricarei boli care afecteaza sistemul imunitar. Antibioticele cu spectru larg pot afecta flora vaginala.

Transformarile hormonale datorate ciclului menstrual sau sarcinii, precum si anticonceptionalelor sunt cauze importante ale candidozei.

Alimentatia poate afecta si ea, prin dietele foarte bogate in carbohidrati si zahar, dar si prin consumul de alimente care contin drojdie sau care se dezvolta la umezeala si fermentare. Si starile psihologice pot duce la aparitia dezechilibrelor in flora vaginala. Daca te expui stresului cronic, daca esti depresiva sau anxioasa, conteaza.

Cauzele psihologice specifice ale candidozei vaginale pot fi, pe de o parte, legate de lipsa ta de incredere in tine ca femeie, la nivel sexual, dar si de folosirea abuziva a sexualitatii pentru a-ti atinge alte scopuri.

In primul caz, va trebui sa-ti cultivi increderea in tine si sa inveti sa-ti iubesti corpul, iar in al doilea, va fi bine daca vei invata sa faci dragoste intr-o stare de iubire si daruire neconditionata. Daca intentiile tale sunt sincere, persoana potrivita cu care poti trai aceste lucruri va aparea in calea ta.

APROXIMATIV 75% DINTRE FEMEI AU CEL PUTIN O DATA IN VIATA UN EPISOD DE CANDIDOZA VAGINALA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top