Cadere de calciu sau de glicemie

SanatateLeave a Comment on Cadere de calciu sau de glicemie

Cadere de calciu sau de glicemie

Hipocalcemia si hipoglicemia – cum sunt cunoscute in lumea medicala aceste doua caderi – reprezinta scaderea sub limita a valorilor calciului, respectiv a glucozei din sange. Deoarece indeplinesc roluri importante in organism, insuficienta celor doua componente determina un haos general in activitatile acestuia.

E ca si cum ar lipsi o parte din atomii de carbon din motorina ori s-ar arde o bujie la motor. Exact ca o masina, in ambele situatii, organismul nu va merge, se va ineca. Si, totusi, cum iti dai seama cand e vorba de una si cand de alta? Sa le luam in ordine.

CADEREA DE CALCIU

Are loc atunci cand concentratia ionilor liberi de calciu din sange scade sub minima acceptata ca normala, de 4,0 mg/dl (dl = decilitru, adica o zecime de litru).

Fenomenul poate avea cauze diverse, tinand cont ca metabolismul calciului este influentat de activitatea mai multor organe. Prima cauza ca frecventa este insuficienta renala cronica, urmeaza apoi afectarea functiei paratiroidelor, scaderea magneziului si cresterea fosforului din sange, pancreatita, deficitul de vitamina D, unele medicamente citostatice si anticonvulsive si, nu in ultimul rand, lipsa cantitatilor adecvate de calciu din alimentatie.

REMEDII NATURALE

Remineralizarea organismului si reechilibrarea sa hormonala sunt principalele obiective ale fitoterapiei in strategia de combatere a lipsei de calciu. Coada-calului (Equisetum arvense) are in compozitie 5%-7% acid silicic, din care 10%-20% in forma solubila, ceea ce o face utila in tratamentul dezechilibrelor fosfocalcice. Aceasta deoarece lipsa de siliciu precede pierderile de calciu.

Pulberea obtinuta prin macinarea plantei se ia sublingual, cate un varf de cutit de trei patru ori/zi, sau poate fi folosita pentru prepararea unui decoct. Daca nu o accepti prea usor, se gaseste si incapsulata. In acest caz, vei lua cate o capsula de trei ori pe zi, in timpul meselor, cu putina apa. Un preparat clasic in hipocalcemie este maceratul din coaja de ou. E usor de administrat si creditat cu bune rezultate.

Se obtine din coji macinate de la ouale de tara, suc de lamaie si miere de albine. Concret, se ia un borcan cu filet in care se pune coaja (fara pielitele interioare) macinata, rezultata de la curatarea a patru oua fierte; peste aceasta se adauga sucul de la doua lamai de marime medie si se lasa la macerat timp de trei zile, apoi se filtreaza cu tifon si se adauga aceeasi cantitate de miere.

Se beau intre una si trei lingurite pe zi, inainte de mese si alte trei-patru lingurite dupa mese. Lipsa calciului din organism mai poate fi tratata cu tincturi preparate din grau, orz sau ovaz (cate 20-30 de picaturi de trei ori pe zi, diluate in 50 ml de apa).

Este utila si tinctura de tataneasa (Simphitum officinale), insa consumul ei necesita multa prudenta, din cauza potentialului risc cancerigen in caz de supradozare. Asadar, se iau cate 20-30 de picaturi, de doua ori/zi, diluate in 100 ml de apa.

SE MANIFESTA PRIN:

– palpitatii
– senzatie de sufocare
– dureri abdominale
– dificultate la inghitirea alimentelor
– amorteala, furnicaturi in jurul gurii sau in maini si picioare
– spasme la nivelul muschilor fetei, mainilor si/sau picioarelor
– pierderi de memorie sau halucinatii, in cazuri grave

REFA-TI STOCUL DE CALCIU

Foarte indicat in hipocalcemie este un amestec din cate sapte parti de fructe de maces si de catina alba si cate trei parti de frunze de ciubotica-cucului si de roinita. Din acest amestec se face o infuzie din doua linguri la un litru de apa, cantitate care se bea pe parcursul unei zile. Aceasta bautura poate fi indulcita cu miere sau se poate amesteca in suc de morcovi sau de tomate.

De altfel, desi nu te-ai fi gandit la ele ca la o sursa de calciu, rosiile iti aduc 14 mg de calciu la fiecare 100 de grame consumate. Desigur, nu neglija sursele traditionale de calciu: laptele, branza, iaurtul, smantana, ouale. Nu in ultimul rand, poti recurge la administrarea unor suplimente cu calciu si vitamina D. O buna optiune este calciul coral, intrucat are un grad de absorbtie superior formelor obisnuite de calciu.

CADEREA DE GLICEMIE

Are loc atunci cand concentratia zaharului in sange ajunge sub limita inferioara a normalului, respectiv sub 50mg/dl. De cele mai multe ori, colapsul glicemiei intervine in caz de crestere brusca a nivelului de insulina in sange (hiperinsulinism), atunci cand se consuma bauturi alcoolice, in caz de efort intens ori, pur si simplu, accidental, cand neglijam sa ne luam mesele regulat, marind foarte mult intervalul dintre mese.

Sau chiar si atunci cand consumi o cantitate mare de alimente (mese copioase), dupa o pauza prea lunga intre mese. Hipoglicemia postprandiala,nadica scaderea lenta a glucozei din sange, apare la trei – patru ore dupa mese si e determinata de lipsa ereditara a unei enzime (galactokinaza) sau de rezectia partiala sau totala a stomacului, cand alimentele trec prea repede in intestin.

O VALOARE SUB 45 mg/dl A GLUCOZEI IN SANGE INSEAMNA HIPOGLICEMIE

SE MANIFESTA PRIN:– senzatie de slabiciune si foame
– agitatie si transpiratie abundenta
– dureri de cap
– ameteli si tremuraturi
– paloare
– greturi si dureri abdominale
– furnicaturi in degetele de la maini si picioare sau buze
– tulburari de vedere

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top