Atrofia vaginala

Sanatate sexualaLeave a Comment on Atrofia vaginala

Atrofia vaginala

Atrofia vaginala apare odata cu scaderea nivelului de estrogen. Aceasta se poate produce atunci cand esti insarcinata sau de-abia ai nascut si inca alaptezi sau cand te afli in perioada dinaintea instalarii menopauzei.

Mai sunt si alte cauze care duc la modificarea vaginului: bolile cu transmitere sexuala, stresul, unele tratamente medicale, fumatul si alcoolul in exces, anumiti factori psihologici sau chiar toaleta intima deficitara.

NEPLACERI SI COMPLICATII

Reducerea cantitatii de estrogen face ca peretii vaginali sa se subtieze si sa-si piarda elasticitatea, sa devina fragili in relatia cu factorii externi. Contactul sexual poate deveni dureros atat din cauza insuficient ei lubrifierii, cat si pentru ca pur si simplu pielea este foarte sensibila la orice atingere.

Rezistenta la infectii scade si ea foarte mult. Apar senzatii de arsura vaginala chiar si in afara contactului, de multe ori insotite, paradoxal, de existenta unor secretii apoase. Cateodata sangerezi dupa un contact sexual mai intens. Toate aceste simptome pot aparea impreuna sau separat, dar fiecare este suficient sa te puna pe ganduri. Cum scapi de ele?

In primul rand, va trebui sa faci o analiza a secretiei vaginale, pentru a te convinge ca nu exista o cauza infectioasa a problemei. Apoi, daca dezechilibrul hormonal este cauza, va trebui sa iei masuri pentru ca acesta sa fie corectat.

Pentru un aport crescut de estrogen la nivelul vaginului, medicii recomanda ovule care contin acesti hormoni. Majoritatea tratamentelor vor fi zilnice in primele doua saptamani, apoi din ce in ce mai rare, pana cand echilibrul hormonal este restabilit.

PLANTE DE AJUTOR

Pentru reglarea cantitatii de estrogen, medicii spun ca hormonii administrati la nivel local sunt mai eficienti. Insa o modalitate naturala prin care te poti echilibra este o cura cu plante medicinale care contin estrogeni. Acestea sunt: anasonul, ginsengul, lemnul-dulce, salvia, soia, trifoiul- rosu. Consulta un fitoterapeut, pentru a primi o reteta personalizata.

De asemenea, nu evita afrodiziacele. Nu sunt bune numai pentru a-ti creste libidoul, ci si pentru a-ti da o stare de bine, de optimism si incredere. Aceasta stare are la baza, de fapt, echilibrul hormonal. Asa ca, busuiocul, scortisoara, ghimbirul, vanilia, dar si ciocolata, bananele, avocado si produsele pe baza de miere nu trebuie sa-ti lipseasca din alimentatie.

Se estimeaza ca in Romania aproximativ 40% dintre femei sufera de atrofi e vaginala, dar numai 25% dintre acestea merg la medic, din cauza rusinii, prejudecatilor si chiar a nepasarii…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top