Acizii AHA – regenerare celulară optimă

BlogLeave a Comment on Acizii AHA – regenerare celulară optimă

Acizii AHA – regenerare celulară optimă

Pe lângă porţia zilnică de prospeţime şi sănătate pe care o aduc, fructele îşi continuă să facă minuni şi din borcanul cu cremă de pe noptieră. Cu atât mai mult atunci când beneficiile lor sunt cunoscute şi folosite corect.

Ce sunt

Cunoscuţi îndeosebi sub denumirea de „acizi din fructe“, alfa-hidroxi-acizii sau, pe scurt, acizii AHA sunt nişte compuşi chimici ce pot fi atât organici, cât şi sintetici. Deşi cei organici sunt conţinuţi în general de fructe, acizii AHA provin şi din alte categorii de alimente.

Aici intră acidul citric, acidul glicolic, acidul lactic, acidul tartric, acidul mandelic, acidul tanic, etc., dintre aceştia, cei mai eficienţi fiind consideraţi acidul lactic şi acidul glicolic. Dacă acidul citric provine din fructe de toate tipurile, acidul lactic are ca sursă iaurtul, laptele înăcrit, mierea, melasa sau afinele.

Acidul malic vine din mere, cel tartric este extras din struguri, fructe de pădure, stafide, fructul pasiunii, caprifoi, dar şi vin. Acidul gluconic este obţinut din trestie de zahăr sau porumb. La fel de folosite sunt şi variantele sintetice ale acestor acizi, respectiv gluconolactona şi acidul hidroxi caprilic.

Istoric
Deşi nu sub această denumire, acizii AHA sunt cunoscuţi de sute de ani, fiind folosiţi cu succes de către frumoasele doritoare să-şi păstreze cât mai multă vreme tenul tânăr şi strălucitor. În Franţa, de exemplu, cremele de faţă cu efect de întinerire pe bază de vin vechi se foloseau încă de acum 200 de ani, iar acizii naturali din lămâie, dar şi din alte fructe şi legume, trestie de zahăr şi iaurt, erau la mare apreciere şi în alte ţări europene.

Cu timpul, însuşi medicii încep să recomande produse de gomaj având o concentraţie de acizi AHA mai mare de 20%, produse ce se doreau a fi folosite mai mult de cinci minute, cu scopul de a ameliora cazurile grave de acnee, dar şi ca procedură de întinerire a tenului. La începutul anilor ʽ90, produsele cosmetice conţinând acizi AHA pătrund în sfârşit pe piaţă, devenind astfel disponibile şi publicului larg.

Beneficii cosmetice

Sinonimi cu arta exfolierii, care, la rândul său, este sinonimă cu un ten care arată tânăr şi proaspăt, alfa-hidro-acizii au devenit în timp regii încoronaţi ai exfolierii, fie că o faci simplu, acasă, fie te laşi pe mâna profesioniştilor în salonele de înfrumuseţare sau în cabinetele dermatologice.

Produsele ce conţin aceşti acizi miraculoşi sunt aplicate pe piele pentru îndepărtarea stratului de epidermă moartă şi pentru hidratare, pentru a trata acceea, dar şi pentru a reduce din cicatricele lăsate de aceasta.

Nici în tratamentele anti-aging nu rămân mai prejos şi asta deoarece, atunci când sunt folosiţi în concentraţia potrivită, acizii AHA pot face adevărate minuni asupra tenului, mărind capacitatea pielii de a-şi păstra nivelul de hidratare, crescând producţia de colagen şi îmbunătăţind astfel aspectul general al pielii.

Acizii AHA acţionează chiar la suprafaţa pielii şi asta deoarece aceştia, fiind solubili în apă, nu pătrud adânc în pori, astfel, de tratamentele de exfoliere cu acizii AHA se pot bucura toate tipurile de ten – mai ales tenul normal şi cel uscat. În cazul tenului gras, acizii AHA contribuie la uniformizarea pielii prin reducerea petelor superficiale, dar şi prin îmbunătăţirea texturii acesteia.

Acizii AHA sunt folosiţi cu succes şi în dermatologie, pentru tratarea unor afecţiuni ale pielii, cum ar fi ihtioza (o dermatoză ereditară, considerată o malformaţie a pielii, ce îşi are originile în copilărie şi persistă toată viaţa, în care pielea este acoperită cu scuame uscate) şi melasma (o hiperpigmentare dobândită a zonelor fotoexpuse ale feţei).

Ce trebuie să mai ştii

Totuşi, înainte de a te arunca asupra primului produs a cărui etichetă susţine că îi găzduieşte din plin în compoziţia sa, e bine să ai în vedere faptul că alfa-hidroxii-acizii funcţionează cel mai bine atunci când se află într-o concentraţie de 5-10%. Eticheta, sau mai bine zis, conţinutul acesteia este foarte important, iar un indicator al faptului că produsul este bun îl constituie lista acizilor AHA conţinuţi şi concentraţia în care se găsesc aceştia.

Tot pe etichetă trebuie să se afle şi denumirile specifice ale acizilor AHA, astfel că simpli termeni precum „extract de citrice“ sau „acizi din fructe“ nu sunt suficienţi pentru a avea garanţia că produsul conţine şi ceea ce trebuie. Înainte de a cumpăra produsul, caută deci denumirile concrete ale acizilor: acid malic, acid lactic, acid citric, acid glicolic, etc.

Iar pentru a te bucura de cele mai bune efecte ale acizilor AHA, e nevoie să ai în vedere tratamentele regulate sau ori de câte ori tenul tău o cere. Consultarea unui specialist este şi ea indicată, mai ales dacă dacă ai tenul sensibil şi predispus la iritaţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top